Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Türkiye'nin En Yüksek 5 Dağı

Ülkemiz coğrafyası tam bir harikalar dünyası. Bir yanda denize girilebiliyorken bir yanda da kayak yapabiliyorsunuz. Böyle bir coğrafyada elbette heybetli görünüşleriyle yüksek dağlar bulunuyor. Bu yazımızda ülkemizin en yüksek dağlarını listeliyoruz ve sizlere bu dağlar hakkında bilgiler sunuyoruz. İşte ülkemizin en yüksek 5 dağına ilişkin detaylar...

1. Ağrı Dağı


Selçuklular döneminde Eğri Dağ olarak bilinen 5 bin 137 metrelik yüksekliğiyle Türkiye'nin en yüksek dağı olma özelliğine sahip Ağrı Dağı, Türkiye'nin doğu sınırında yer alır. Dağın %65'lik kısmı Iğdır ili sınırları içinde, %35'lik kısmı ise Ağrı ili sınırları içinde yer alır. Dağın İran sınırına uzaklığı 16 km, Ermenistan sınırına uzaklığı ise 32 km'dir. Volkanik özellikli bir dağ olan Ağrı Dağı'nın zirvesinde bulunan örtü buzulu, Türkiye'nin en büyük buzuludur. Ağrı Dağı üzerinden karın hiç bir zaman eksik olmadığı bir dağdır.

Hristiyan inancına göre Büyük Nuh Tufanı sonrasında Nuh (A.S)'ın gemisi Ağrı Dağı üzerine oturmuştur. Fakat Kur'an-ı Kerim'de bu geminin Cudi Dağı'nda olduğuna dair işaretler mevcuttur.

2. Cilo Dağı (Uludoruk Zirvesi) / Hakkari


Cilo Dağı 4 bin 135 metrelik yüksekliğiyle Türkiye'nin en yüksek ikinci zirvesine sahiptir. Zirvesinde dört mevsim boyunca kar örtüsü ve buzul eksik olmayan tektonik oluşumlu bir dağdır. Güneydoğu Toroslar'ın en doğu ucunda, Hakkari il sınırları içinde yer alır. Buzul Dağı adıyla da bilinmektedir. Cilo Dağı üzerindeki buzulların 20 bin yıllık oldukları hesaplanmıştır. Son yıllarda küresel ısınmanın etkisiyle buradaki buzulların da erimeye başladığı tespit edilmiştir. 

3. Süphan Dağı / Bitlis


Doğu Anadolu Bölgesi'nin heybetli dağlarından biri de Süphan Dağı'dır. Van Gölü'nün kuzey kıyısına oldukça yakın bir konumdadır. Çoğunluğu Bitlis ili sınırlarında olmasına rağmen Van, Ağrı ve Muş illerinin sınırları içine de girmiştir. Yüksekliği 4 bin 58 metredir. Bu dağın zirvesinde son püskürmesine ait olduğu düşünülen 1 km çapında bir lav tümseği vardır. Üzerinde üç adet krater gölü bulunur. Zirvesi çok büyük bir örü buzulu ile kaplıdır. Son püskürmesini M.Ö 8050 yılında yapığı hesaplanmıştır. Dağın eteklerinde volkanik püskürmeyle zenginleşmiş düzlükler, verimli tarım arazileri olarak kullanılmaktadır.

4. Kaçkar Dağları (Karvan Zirvesi) / Rize-Artvin


Rize ve Artvin sınırları içinde yer alan Kaçkar Dağları'nın zirve yüksekliği 3 bin 937 metre yüksekliğindedir. Yıl boyunca varlığını sürdüren keskin buzullara, masmavi göllere, yeşilin her tonunda orman ve bitki örtüsüne sahiptir. Coşkun akan dereleri, zengin bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliğiyle doğal yaşam parkıdır. Kaçkar aslında bir sıradağdır. Bu sıradağ içindeki en yüksek zirveler Kavran (3937 metre) ve Altıparmak (3480 metre) 'tır. Kavran doruğu Türkiye'deki en yüksek dördüncü zirvedir. 

5. Erciyes Dağı / Kayseri


Kayseri il merkezine 25 km uzakta bulunan Erciyes Dağı, 3 bin 916 metrelik zirve yüksekliğiyle Türkiye'nin en yüksek beşinci dağıdır. En son püskürmesini M.Ö 253 yılında yaptığı hesaplanmıştır. 
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section