Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Trafik stresinin hayatımızdaki olumsuz etkileri

Günlük hayatımızda trafikte yaşadığımız pek çok problem insanda kronik stres oluşumunu tetikler hale geldi. Seyir halindeyken aniden önünüze direksiyon kırılması, dönüşlerin sinyal kullanılmadan yapılması, ara sokaklardan dikkatsiz bir şekilde önünüze çıkılması, otobüs ve dolmuşların gecikerek bekleme sürelerinin uzaması ya da yayaların kontrolsüz bir şekilde yola çıkması günlük hayatımızda kanıksamaya başladığımız durumlar oldu.

Trafik çilesi büyük şehirlerde en büyük stres kaynağı


Her gün işe yetişmek için saatlerce trafikte uğraş vermek zorunda kalan ve büyük şehirde yaşamanın en büyük dezavantajlarından birini her gün yaşayan insanlar bir süre sonra kronik stres sahibi olabiliyorlar. Stresi tetikleyen en büyük faktör ise işlerin zamanında ve düzenli yürümesi için zamanın kısıtlı olması ve maalesef bu konuda fazlaca sabır gerekiyor olması. Trafiğin akıcı olmaması, hareket etmeyi beklemek için ciddi süreler harcanması ve bunun yanında diğer sürücülerin yaptıkları hataların çok olması insanda sıkışmışlık hissi uyandırıyor ve strese yol açıyor.


Trafikte yaşanan sıkıntılar o kadar çeşitli ki insan zihni ve bedeni bu sıkıntılarla boğuşuyor ve engellenmiş olmak hissinin verdiği stresi aşmakta zorlanıyoruz. Sabırsızlık ya da sabır göstermek zorunda oluşumuz hayatımızın o anlarını  sağlıklı yaşamamıza ve stresi aşmamıza engel oluyor. 

Trafik stresi evlere taşınıyor


Düşünün ki tüm günün koşturmasının ardından yorgunluğunuzu azaltmak, stresten uzaklaşmak için eve doğru dönüş yoluna geçtiniz. Ama bu dönüş yolu da "akşam trafiği" adı verilen bir canavara dönüşüyor ve ömrünüzün bir kısmını hızlı bir şekilde yemeye devam ediyor. Yaşayacağınız bu gerilimin olumsuz etkilerini evin giriş kapısının dışında bırakmak neredeyse imkansız hale geliyor. Trafikte yaşadığı olumsuz etkileri içine atan kişiler bu sefer de içlerinde biriktirdikleri olumsuzlukları kimi zaman evdeki kişilere yöneltebiliyorlar.


Kişi tüm bu olumsuzluklarla baş etmeyi öğrenmediği takdirde yaşadığı stres, sinirlilik, sabırsızlık ve engellenmiş olmak duyguları kontrolden çıkarak öfke eylemlerine dönüşebilir. Günlük hayatta yaşanan trafik stresi bir süre sonra vücudu depresyona ve diğer hastalıklara karşı savunmasız hale getirir.

Trafikte rahatlamanın yöntemleri

  • Kendinizi ve trafiktekileri tehlikeye atmamak kaydıyla trafikteki stresinizi azaltmak adına pek çok şey yapabilirsiniz.  Stres sebebi olan dışarıdaki trafiği düzeltemeyebilirsiniz ama olaylara verdiğiniz tepkileri değiştirmek sizin elinizde.
  • Trafik içinde yaya, şoför ya da yolcu olabilirsiniz. Yaşadığınız stresi azaltmak için sık ve derin nefes almayı ihmal etmeyin. Beyne giden oksijenin fazla olması sizi strese karşı güçlü kılar.
  • Trafik tıkanıklığında sevdiğiniz bir radyo programını ya da sevdiğiniz müzikleri dinlemek stres seviyenizi aşağı çeker.
  • Trafikte hata yapanlara karşı öfkenizi kontrol etmeniz gerektiğini unutmayın. Onları hiç bir zaman düzeltemezsiniz. Onlara öfkelenmek yerine dikkatinizi hata yapmamak, kendinizi ve sevdiklerinizi korumak üzerine yoğunlaştırın. Küfür ve el-kol hareketlerinden mutlaka uzak durun.
  • Eğer yetişmeye çalıştığınız acil bir iş varsa yapacak bir şey olmadığından dolayı endişelenmeyi bırakın. Geç kalabileceğinizi kabul ederek dikkatinizi diğer araba modellerine, doğaya veya müziğe verin.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section