Süslü otobüs ve kamyonların Pakistan'daki önemi

Televizyon haberlerinde ya da Pakistan'ın tanıtıldığı TV programlarında gördüğümüz ilginç bir şekilde süslenmiş kamyon ve otobüsler Pakistan'ın günlük yaşamında oldukça önemli bir yere sahip. Pakistan'ın komşu ülkelerinde de görülen bu köklü geleneğin bu kadar yaygın olmasının nedenleri nelerdir? İnsanlar neden otobüs ve kamyonlarının bu hale getirirler?


Pakistan'da en yaygın sanat

Pakistan'da otobüs ve kamyon süsleme tam bir sektörel sanat durumunda. Bu sektörde öne çıkan ve ülke genelinde tanınan kişiler ise ülkenin en tanınmış sanatçıları olarak kabul görüyor. Ülkenin kültürel yapısına dair renkleri barındıran bu süsleme sanatının komşu ülkelere yapılan ihracatın önemli bir bölümünü oluşturduğunu belirtmek lazım. Ekonomik olarak zor bir durum içinde olan Pakistan, ihracata dayalı döviz gelirinin büyük bir kısmını süsleme sanatından elde ediyor.



Otobüs ve kamyon süsleme maliyeti yüksek

Otobüs ve kamyonların bu şekilde süslü olması, araç sahipleri için büyük bir saygınlığın göstergesi olarak kabul ediliyor. Zira ülkede 5-6 dolar kazanılarak günlük geçim sağlanırken böyle bir süsleme için 5-10 bin dolarlık bir bütçe ayırmak gerekiyor. 


Bu araçlar toplum yaşamında önemli

Göz alıcı bir şekilde süslenmiş otobüsler ve kamyonlar Pakistan kültürünün ve günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelmiş durumda. İnsanlar şehir içi ya da şehir dışı ulaşımlarında güzel görünümlü ancak son derece konforsuz olan bu araçlarla yolculuk yapıyorlar. Ülkenin en aktif limanı olan Karaçi'ye gelen mallar ülke geneline bu süslü kamyonlarla taşınıyor. Ülkedeki trafik kanunları izin verdiği sürece bu araçların yollarda olacağı ve bu sanatın sonraki nesillere aktarılarak devam edeceği düşünülüyor.




Tags :-

Yorum Gönder

0 Yorumlar