Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Oyun Oynarken Bilgisayarın Aniden Kapanması Sorunu

Pek çok insanın oyun oynayarak eğlenmek amacıyla kullandığı bilgisayarlarımız, bilgisayar teknolojisinin her geçen gün gelişmesiyle daha donanımlı hale geliyor. Buna paralel olarak oyun teknolojisi gelişmesini sürdürüyor. Beğeniye sunulan her yeni oyun bir öncekilere göre daha iyi grafik özellikleri, daha yüksek çözünürlük ve gerçek görüntülere çok yakın üç boyut deneyimi sunuyor.

Oyun teknolojisinde durmaksızın yaşanan gelişmeler ve oyun hikayelerindeki çeşitliliğinin artmasıyla evde geçirilen süre daha uzun ve daha eğlenceli hale geliyor. Özellikle gençler arasında yaygın olan bilgisayar oyunları, kişilerin sorumluluklarını bile yerine getirmelerini engelleyebiliyor.


Oyun Sırasında Bilgisayar Aniden Neden Kapanır?


Oyun esnasında can sıkan durumların başında siyah ekran gelmesi ve bilgisayarımızın sebepsiz olarak kapanması geliyor. Kendimizi tam oyunun hikayesine ve akışına kaptırmışken ya da süper performans gösterip zor bir bölümü geçerken bilgisayarın birden bire kapanması oyuncuların hiç karşılaşmak istemeyeceği bir durumdur. Peki, bilgisayarımız böyle ansızın neden kapanır? 

Bunun tek bir nedeni yok. Birden fazla neden tek başına ya da bir arada bu sorunu oluşturabilir. Sorunlar farklı bilgisayarlar için farklı sebeplerden de kaynaklanıyor olabilir. Bilgisayarların oyun esnasında aniden kapanmasına neden olabilecek belli sorunları ve çözüm yollarını anlatmaya çalışacağız.

Fazla Isınma Sorunu 


Bilgisayar oyunlarını en iyi şekilde çalıştırabilmek için donanımı oluşturan parçalar maksimum performans gösterecek şekilde çalışırlar. Çalışan bu parçalar bilgisayar içinde ısı üretirler. Parçalar kendi limitlerini zorladıkça üretilen ısı miktarı da artıyor. Yüksek sıcaklık değerleri  bilgisayarın içindeki parçaların zarar görmesi anlamına gelir. Üreticinin belirlediği sıcaklık eşik değerleri aşılmaya başladığında donanım performansında ciddi düşüş yaşanır. İlk olarak işlemci ve RAM bu sıcaklıktan zarar görmemek için ilk performansını düşürürler. İşlemciler belli bir sıcaklığa kadar dayanabilme özelliğine sahip olarak üretiliyor olsalar da belirlenen eşik sıcaklığına yaklaştıkça düşük performansa geçerek bir nevi  kendini korumaya alır.

Bahsettiğimiz eşik sıcaklık değeri aşıldığında ise donanımın zarar görmemesi için bilgisayarımız kendini otomatik olarak kapatır. Bu olay,  işlemcinin yanmasını önlemek amacıyla üretici tarafından yerleştirilmiş bir sigortadır. Soğumayı sağlamak üzere devreye giren fan sistemi yetersizse fanınızı daha kuvvetli bir fanla değiştirmeniz gerekir.

Bilgisayarların içinde parçaların birbirlerine ısı aktarımını engellemek için aralarında termal macun bulunur. Eğer eski bir bilgisayarınız varsa bu macunlar koruyucu özelliklerini yitirmiş olabilir. Arıca fan üzerinde ve diğer parçalarda birikmiş toz, güçlü fan ve termal macun sorunlarını giderirseniz bilgisayarınızın sıcaktan kaynaklı kapanma problemi olmayacaktır.

Düşük RAM Sorunu 


Yetersiz RAM kapasitesi de bilgisayarınızın oyun esnasında aniden kapanmasına neden olur.  Bilgisayarımızda oyun oynarken işlemci hızı kadar RAM de önemlidir.  Bilgisayarda oyun açıldıktan hemen sonra  RAM de çalışmaya başlar. RAM kapasitesinin yetersiz olduğu durumlarda oyunlarda kasılmalar ve donmalar olur. Böyle bir durumda oyun oynamaya devam ederseniz RAM’in yanma tehlikesi ortaya çıkar ve yukarıda belirttiğimiz sigorta sistemi devreye girerek bilgisayarı kapatır. Oynayacağınız oyunların sistem gereksinimlerini karşılayacak bir RAM kapasitesine sahip değilseniz yapmanız gereken şey RAM kapasitenizi yükseltmek olacaktır. Yeterli bütçeye sahipseniz gelecekte piyasaya çıkacak oyunları düşünerek biraz daha üst seviyelere çıkmanız faydalı olur. Böylece bilgisayarınızın yetersiz RAM nedeniyle aniden kapanmaz.

Yetersiz Donanım Sorunu 


Son dönemde piyasaya çıkan her yeni oyunun ihtiyacı olan sistem gereksinimleri sürekli artış gösteriyor. Bilgisayarların sistemini sıklıkla yükseltme pahalı bir işlemdir ve sürekli yapılamaz. Bu da belli bir noktadan sonra bilgisayarımızın oyunlarda zorlanması anlamına gelir. Oyunların ihtiyaç duyduğu sistem gereksinimi karşılanmadığında genellikle açılmaz. Ancak özellikleri yakın değerlerde olursa oyunu açabilir. Ancak böyle bir durum zorlanma anlamına gelir. Bu noktada tavsiyemiz bilgisayarınızın gücünün yettiği oyunları oynamanız olacaktır. Güç kaynağınızın dahi yeterli olması gerektiğini unutmayınız.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section