Otomobillerin yaz bakımında neler yapılmalıdır?


Kış mevsiminin sona ermesiyle beraber otomobil sahiplerini arabalarını yaza hazırlamanın telaşı sarmaya başlar. Otomobiller kışa nasıl hazırlandıysa yaz mevsimi için de aynı özenin gösterilmesi gerekir. Bu hazırlıklar otomobilin zorlu yaz şartlarında yüksek performanslı, güvenli ve konforlu olmasın sağlar. Bu yazımızda aracınızı yaz mevsimine hazırlamanız için yapmanız gerekenleri sıralamaya çalıştık.

Kışlık lastiklerin değiştirilmesi


Yaz mevsimine hazırlanmanın ilk aşaması kışlık lastiklerin çıkartılarak yaz lastiklerinin takılmasıdır. Lastikler, mevsimine göre en iyi yol tutuşunu sağlamak üzere kauçuk ve diş yapısı olarak farklı özelliklerde üretilirler. Yaz lastikleri sert bir kauçuk yapısına sahiptir. Kış lastiklerine göre daha geç ısındıkları için çabuk ısınmazlar ve yol tutuşunun ideal durumda olmasını sağlarlar.

Yaz lastiğinizin diş derinliği 1.6 mm'den daha düşükse yeni bir lastik alma zamanınız gelmiş demektir. Yaz lastiklerinizi taktıktan sonra önemli bir husus ta lastik havalarının mevsim, yol ve yük şartlarınıza göre uygun değerlere getirilmesidir.

Rot ve balans ayarlarının yapılması


Kış şartları, kar zinciri kullanmak gibi faktörler araçtaki dengeli sürüşün en önemli faktörleri olan rot ayarlarını ve lastik balanslarını bozabilir. Bu ayarların bozuk olması aracın istenen doğrultuda gitmemesine, yolda sağa sola yalpalanmasına yol açabilir. Direksiyon ile tekerlekler arasındaki uyumsuzluk rot ayarıyla, tekerleklerin kendi aralarındaki uyumsuzluklar ise balans ayarıyla giderilir. 

Akü kontrolü ve bakımı

Yaz aylarının zor şartlarında özellikle de uzun yola çıkacaksanız araç akünüzün kontrolü ve bakımı çok önemlidir. Akünüzü son bir yıl içinde yeni olarak aldıysanız bakım yaptırmanıza pek gerek yoktur. Marşa bastığınızda aküden cızırtılı bir ses geliyor ve gücünde bir zayıflık hissediyorsanız aküyü mutlaka kontrol ettirmeniz gerekir.

Klima kontrolü ve bakımı

Yaz aylarında ortaya çıkan toz ve polenlerin size ulaşmaması için klima filtresinin değiştirilmesi ve klima aksamının kontrol edilmesi çok önemlidir. Klima gazının değiştirilmesi, hava akış mekanizmasının temizlenmesinin araç içinde sizin ve sevdiklerinizin temiz hava soluması için önemli olduğunu unutmayınız.

Araç sıvılarının kontrolü

Yaz aylarında araç kullanırken sıkıntılar yaşamamak için yapmanız gerekenlerden biri de aracınızdaki sıvıların kontrolünü yaptırmanız gerekir. Araçlarda kullanılan sıvı türleri ve bakımları konusunda buradan bilgi alabilirsiniz.
Tags :-

Yorum Gönder

0 Yorumlar