Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Nyctophilia (Niktofili): Gece ve Karanlık Tutkusu

Çoğu insan güneşli havalardan ve aydınlık ortamlardan çok hoşlanır. Ancak azınlık da olsa bazı insanların karanlık ortamlarda, kasvetli ve kapalı havalarda, özellikle gece karanlığından çok mutlu olduklarını biliyor musunuz?

Niktofili Nedir?


Niktofili; latince nycto (gece) kelimesi ile philia (sevgi) kelimelerinin birleşmesiyle oluşan bir kavram. Yani niktofili; kasvetli ve kapalı havaları güneşli havalara göre, geceyi gündüze göre daha çok sevme, günün karanlık diliminde daha huzurlu ve mutlu hissetme, bir an önce gecenin olmasını ya da kış mevsiminin gelmesini isteme hâli olarak ortaya çıkar. Bu davranış ve hislere sahip insanlara niktofil denir. 

Niktofili İnsanlar Mutsuz Değillerdir


Bu tanımlamalara bakarak niktofil insanların mutuz oldukları yönünde yanlış bir algıya kapılmayın. Bu insanlar oldukça sağlıklı ve mutlu insanlardır. Sadece günlük yaşamlarının aktif bölümlerini gece yaşamayı tercih ederler. Gecenin karanlığını, yalnızlığını ve sessizliğini huzur buldukları ve çalışabilecekleri zaman dilimleri olarak belirlemişlerdir. Bu insanlar arasındaki şiddete meyil, intihar eğilimi ya da agresifleşme oranı diğer insanlara göre farklı değildir.

Niktofil İnsanların Özellikleri

  • Niktofiller renklere karşı değildirler ve olumsuz bir tavır takınmazlar. Ancak, en favori renklerinin siyah, gri ve gece kampında yakılan ateşin rengi olduğunu söylemek abartı olmaz. 
  • Niktofiller karanlığı sevdikleri için gecelerin uzun olduğu kış mevsimi favori mevsimleridir. Bunun tersi yaz mevsimi için de düşünülebilir.
  • Genel olarak karanlığı sevseler de yeri geldiğinde kasvetin yerine renkli ve eğlenceli ortamları da tercih ederler. Niktofiller, rafine tercihleri olan nadir insanlar olarak tanımlanabilirler.
  • Gündüzün hareketliliğinden pek hoşlanmadıkları için zihin faaliyetleri daha çok geceleri yoğunlaşır. Gece çalışmayı çok severler. Niktofiller; üretici aktiviteleri, yapmayı sevdikleri uğraşları geceye bıramayı tercih ederler. Gün içerisindeki yaşama ayak uyduramayabilir ve  verimsiz olabilirler. Hayatın rutin akışına uymakta zorluk çekebilirler.

Sonuç

Nyctophilia, gece ve karanlıkla olan özel bağı ifade eden ilginç bir kavramdır. Bazı insanlar için gece, sadece güneşin battığı zaman aralığı değil, aynı zamanda gizemin, sakinliğin ve huzurun bir simgesidir. Nyctophilia, insanların iç dünyalarına dair farklı bir perspektif sunar ve sanat dünyasında da önemli bir rol oynar. Gece ve karanlık tutkusunun, her bireyin öznel deneyimine dayandığı unutulmamalıdır.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section