Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Kalp sağlığına iyi gelen lezzetli yiyecekler

Sanılanın aksine bir şeyin lezzetli olması sizin için iyi olmadığı anlamına gelmez. Kalp sağlığı için iyi olan bir çok lezzetli yiyecek var. İşte damak zevkinizin seveceği kalp dostu yiyeceklerden bazıları...

Somon


Omega-3 yağ asitleri açısından zengin olan somon, ister fırında, ister ızgarada pişirin, lezzetlidir. Yüksek oranda omega 3 içeren somon balığı ayrıca protein, çeşitli vitaminler ve mineraller açısından zengin bir besindir. Günlük protein ihtiyacının büyük bölümünü karşılar. 85 gram somon balığında yaklaşık 22 gram protein bulunur.

İçeriğindeki A, C, D, B6, B12, D ve E vitaminleri açısından zengin bir besin kaynağı olan somon balığında magnezyum, iyot, fosfor, selenyum, potasyum ve demir gibi mineraller de bulunur. Düzenli olarak somon yemek, kalp hastalığına karşı korunmaya yardımcı olabilir. Bu, büyük ölçüde somonun kandaki omega-3’leri artırma yeteneğinden kaynaklanmaktadır. Birçok insanın kanında omega-3’lerle ilgili olarak çok fazla omega-6 yağ asidi bulunur. Araştırmalara göre , omega-3 ve omega-6  yağ asitlerinin dengesi bozulduğunda kalp hastalığı riski artıyor.

Sağlıklı erkek ve kadınlar üzerinde yapılan dört haftalık bir çalışmada, haftada iki porsiyon somon tüketmek, kandaki omega-3 düzeylerini %8-9 oranında artırmış ve omega-6 düzeylerini düşürmüştür. Omega-3 yağ asitleri, kan basıncını ve trigliseriti sağlıklı bir aralıkta tutmaya yardımcı olan sağlıklı yağlardır. Omega-3 yağ asitlerinin de kalp hastalığına karşı koruduğu gösterilmiştir.

Fasulye


Fasulye lif, B vitaminleri, magnezyum ve demir açısından zengindir. Protein, inorganik tuzlar, besin lifi, folik asit, demir ve potasyum başta olmak üzere mineraller, A, B ve C vitaminleri içeren kuru fasulyenin faydaları ise saymakla bitmiyor. Tüm bu besinlerin kalp hastalığına karşı koruduğu gösterilmiştir. Kalp ritmini ve kan basıncını kontrol eden potasyum mineralini içeren taze fasulye oldukça faydalıdır. Ülkemizde sevilerek tüketilen kuru fasulyenin şeker, boncuk, göbekli, barbunya, börülce, horoz, dombay ( manda ) fasulyesi gibi türleri vardır. Etli kuru fasulye, etsiz kuru fasulye, sucuklu kuru fasulye, zeytinyağlı kuru fasulye, piyaz yaparak tüketilebilen fasulye, ayrıca çorbalara, püre haline getirilmiş yiyeceklere ve salatalara da eklenebilirler. Yine taze (yeşil) fasulye içeriğinde yüksek miktarda bulunan flavonoid sayesinde kalp hastalıkları riskini azaltır, bu antioksidan belirli iltihap önleyici özelliklere sahiptir.

Bitter çikolata


Bitter çikolata kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca vücuttaki serbest radikallerin sayısını azaltmaya yardımcı olur. Araştırmacılar, bitter çikolatadaki kateşinlerin (EGCG) kalbi korumaya yardımcı olduğunu söylüyor. Bitter çikolata kalp ve damar sağlığı açısında önemli bir yere sahiptir. İçerdiği yoğun antioksidanlar sayesinde damarlarda plak oluşumuna neden olan ve kötü kolesterol olarak ifade edilen LDL kolesterolün düşürülmesi ve dengelenmesinde etkili olmaktadır. Ayrıca iyi kolesterol olarak bilinen ve damar temizleyici etkiye sahip HDL kolesterol seviyesini artıran flavanoid, metilksantin, polifenoller ve stearik asit gibi kalp sağlığına faydalı besinler içerdiğinden kalbi koruyucu etki göstermektedir. Günde 25 gr kadar (yaklaşık 2,5 kare) bitter çikolata yemelisiniz.

Çilek


İçerisinde bulundurduğu A vitamini, C vitamini, B6 vitamini ve B12 vitamini sayesinde çok güçlü bir antioksidan özelliğine sahip olan çilek; kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, selenyum, sodyum, manganez, magnezyum ve birçok besin bileşenini içerdiğinden sağlık açısından oldukça faydalıdır. Çileğin etkili antioksidan içeriği sayesinde kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlayan oksidatif strese karşı koruma sağladığı biliniyor. Yapılan bilimsel çalışmalar çilekte bulunan polifenollerin, LDL(kötü kolesterol) oksidasyonunu ve kardiyovasküler hastalıkların görülme riskini azalttığını ortaya koymaktadır. Her hafta 3 öğün çilek yiyen kadınlarda kalp krizi riskinin %32’ye kadar azaldığı yönünde araştırma sonuçları bulunuyor.

Çilek, kan basıncınızı düşürebilecek ve HDL(iyi kolesterol) seviyenizi artırabilecek antioksidanlarla doludur. Aslında, meyveler diğer birçok meyve ve sebzeden daha fazla antioksidan içerir. HDL damarlardaki plakların çıkarılmasına yardımcı olur. Çilek düzenli yenildiğinde kalp sağlığını korumada faydalı oluyor, kalp krizi geçirme riskini %30 azaltmaya sebep oluyor. Salatalarınıza, smoothie'lerinize ve yulaf ezmelerinize çilek ekleyebilirsiniz. Ayrıca harika bir atıştırmalıktır. Sağlıklı bir diyet, sağlıklı bir kalbin anahtarlarından biridir. Sağlık için lezzetten ödün vermenize gerek yok. Fasulye, çilek, bitter çikolata ve somon kalbinize fayda sağlayacak lezzetli yiyeceklerdir.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section