Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Isaac Newton kimdir? Hangi bilimsel buluşları vardır?

Isaac Newton 4 Ocak 1643 tarihinde Birleşik Krallık'ta bulunan Woolsthorpe şehrinde doğdu. Çiftçilikle uğraşan bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi doğumuna 3 ay kala babası vefat etti. Annesi, babasının vefatının ardından yeniden evlendi ve küçük Isaac, anneannesi ile yaşadı. 19 yaşlarında iken nişanlanmış olsa da hiç evlilik yapmadı, hayatını yeğeniyle birlikte İngiltere'de sürdürdü.

Isaac Newton'un eğitimi, bilimsel çalışmaları ve buluşları



1660'ta Grantham'daki Kral Okulu'na (The King's School) katıldı.1661'de Cambridge Üniversitesi Trinity Koleji'ne kaydoldu ancak üniversite eğitimi sırasında ortaya çıkan veba salgını nedeniyle evine döndü. Evinde matematik, ışığın davranış özellikleri ve ışığın prizmadan kırılarak renklenmesi üzerine formüller ortaya koymak üzere çalıştı. 

Newton, 1667 yılında Cambridge Üniversitesi'ne geri döndü. İlk yansıtıcı teleskopunu 1668'de inşa etti ve ertesi yıl yüksek lisans derecesini aldı. İki yıl sonra Cambridge'de matematik profesörü unvanına sahip oldu.

1687 yılında klasik fiziğin temellerini attı. Evrensel kütle çekimini ve hareketin üç yasasını ortaya koyan Newton'un bu yaklaşımları bugün dahi bilim dünyasında geçerliliğini korumaktadır. Newton, dünyadaki nesnelerin yaptığı hareketlerin gök cisimleriyle aynı yasalara göre hareket ettiklerini ispat ederek Kepler'in ortaya koyduğu gezegenlerle ilgili kanunu da bir nevi ispatlamıştır.


Üniversite eğitimine ara verdiği dönemde çiftlikte beyaz ışığı prizmaya düşürerek kırmış, ortaya çıkan ışık tayfından beyaz ışığın tek başına bir birim olmadığını ispatlamıştır.

Latince olarak yayınladığı "Doğa Felsefesinin Matematiksel İlkeleri" adlı kitabının, bilimsel eserler arasında çok önemli bir yeri vardır. Bu kitapta geometriyi kullanarak evrensel çekim kuvvetini açıklamıştır. Bu çekim kuvvetinin cisimlerin kütlelerinin çarpımı ile doğru, aralarındaki uzaklığın karesiyle ters orantılı olduğunu gösteren formülü vermiştir.

Newton 1696 yılında Kraliyet Darphanesi Müdürlüğü görevini üstlendi ve Londra'ya yerleşti. Bu işini o kadar benimsedi ki, sahte para basımıyla mücadelesinden dolayı kendisine 1705 yılında "şövalye" unvanı verildi. Newton, 1727 yılında 84 yaşında hayatını kaybetti.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section