Galileo kimdir, bilim yaşamı hakkında detaylı bilgiler

Gözleme dayalı bilimsel astronominin babası olarak kabul edilen, İtalyan asıllı astronom, matematikçi, fizikçi ve filozof olan Galileo, Rönesans Dönemi'nin bilim alanında en çok tanınmış bilim insanıydı. 

Galileo Kimdir?

Galileo, 15 Şubat 1564 tarihinde İtalya'nın Pisa şehrinde dünyaya geldi. Öğrencilik döneminin ilk yılları Floransa'da geçti. Babası onun tıp okuyarak iyi bir doktor olmasını istiyordu. Oysa Galileo'nun müziğe ve resme karşı büyük bir ilgisi ve yeteneği vardı. Yine de babasını kırmayarak Pisa Üniversitesi'nde tıp alanında eğitim almaya başladı.

Galileo, matematiğe ilgi duymaya başlıyor

Babası sadece tıp eğitimi almasını isterken, genç Galileo'nun içinde matematik ve astronomi ateşi kendini hissettiriyordu. Babasının yakın arkadaşı olan matematik öğretmeni Ricci ile görüşerek babasından gizli şekilde özel matematik dersleri almaya başladı. 

Bu özel dersler esnasında Arşimed'in çalışmalarına ilgi duydu ve bu alana yönelmeye başladı. Üniversitedeki tıp eğitiminden vazgeçerek matematik ve felsefe alanında eğitim almaya başladı.


Bilim dünyasının dikkatini çekiyor



1586 yılında 22 yaşında iken "Hidrostatik Terazi" adlı kitabını yayınladı. Kitap, bilim dünyası tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı. Kitap yayınlanana kadar bilim dünyası tarafından Aristoteles'in "Bir cisim ne kadar ağır olursa yere o kadar hızlı çarpar." ilkesi kabul görüyordu.

Galileo tüy, yaprak gibi hafif cisimlerin yere yavaş düşmelerindeki esas nedenin geniş güzeyleri sebebiyle bu cisimlerin hava sürtünmesine daha çok maruz kaldığını söyledi. Galileo, havasız bir ortamda aynı yükseklikten bırakılan tüm cisimlerin yere aynı hızla çarpacaklarını iddia etti. O yıllarda bu iddiasını kanıtlayacak bir deney düzeneği kurma imkanı yoktu. Ama sonraki yıllarda vakumlama yoluyla yapılan deneyler Galileo'nun iddiasını doğrulamış oldu.

1589 yılında henüz 25 yaşında iken Pisa Üniversitesi'nde matematik profesörü unvanı aldı. Sonraki 3 yılında bu üniversitede çalışmalar yaptı, dersler okuttu. 1592 yılında Padova Üniversitesi'ne geçti ve 1610 yılına kadar burada çalışmalarını ve hocalık görevini sürdürdü.

Galileo'nun astronomi alanındaki büyük başarıları


1608 yılında Hans Lippershey tarafından icat edilmiş olan teleskobun yapılışını öğrenerek 1609 yılında çok daha gelişmiş olan bir teleskop yaptı. 1610 yılında ise cisimleri 30 kat büyütebilen bir teleskop geliştirerek uzay gözlemlerine başladı. Ay'ın yüzeyi, Güneş'te oluşan lekeler ve Jüpiter'in uyduları hakkında verdiği bilgiler onu astronomi alanında büyük bir üne kavuşturdu.


Galileo bilimsel çalışmalarını yaparken fiziksel olayları parçalar şeklinde ayırıyor ve bu parçaları herkesin anlayabileceği yalın bir dille açıklıyordu. Sonra da bu parçaları birbirleriyle ilişkilendirerek bütünlüğe ulaşıyordu. Galileo'nun uyguladığı bu yöntem, günümüzün modern bilim dünyasında çalışmaların başlangıcında uygulanan "modelleme" yönteminden başka bir şey değildi.

1610 yılının Temmuz ayında teleskobun yönünü Satürn'e çevirdiğinde Satürn'ün üç parçalı yapısını keşfetti. Aynı yıl içinde Venüs'ün Ay benzeri evreler geçirdiğini ve Güneş etrafında döndüğünü tespit etti.

Galileo, Engizisyon'da yargılanıyor


16.yüzyılda Güneşin merkezde olduğu kendi evren modelini geliştiren Kopernik, Galileo'nun doğumundan 21 sene önce ölmüştü. Galileo, Kopernik tarafından ortaya atılan Dünya'nın Güneş etrafında döndüğü kuramını destekliyordu. Bu desteği, kilise tarafından hoş karşılanmadı. Kilise papazlarına göre Güneş'e hareket etmeme emri verilmişti. Galileo, Roma'da kurulan Engizisyon mahkemesi tarafından sorgulandı. Mahkeme, Galileo'nun güneş sistemi hakkındaki teorilerinin öğretilmesini yasakladı.

Galileo'ya idam sehpası üzerindeyken söylediklerini inkar ederse idam edilmeyeceği söylendi. Bunun üzerine Galileo, "görmedim, duymadım, bilmiyorum" diyerek kendisini idamdan kurtarmıştır.


Papalık desteğiyle kitap çıkardı

"Dünyanın İki Esas Sistemi Üzerine Diyaloglar" adlı eserinde Kopernik Kuramı'ını destekleyen ve desteklemeyen iki bilim insanının tartışmaları konu ediliyordu ve 1632 yılında Papalık izniyle kitap olarak bastırılmıştı. Ancak yine mahkeme karşısına çıktı. Ömür boyu hapis cezası alan Galileo'nun cezası ömür boyu ev hapsine çevrildi ve kalan ömründe bu kurama karşı çıkması için zorlandı. 

1638 yılında hareket kanunları ve mekanik ilkeleri üzerine bir çalışma yayınladı. 1642 yılında hayatını kaybetti.
Tags :-

Yorum Gönder

0 Yorumlar