Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

En büyük hobileri tembellik olan, obez insanlar ülkesi: Nauru Cumhuriyeti

Resmi adı Nauru Cumhuriyeti olan bu ülke, Vatikan ve Monako'dan sonra yüzölçümü açısından dünyanın üçüncü en küçük ülkesidir. Aynı zamanda en küçük yüzölçümüne sahip ada ülkesi olma unvanına da sahiptir.

Nauru nasıl bir ülkedir?


Sadece 21 km²'lik yüzölçümü ile dünyanın en küçük ada devleti olma özelliğine sahip bu ülkede en son 2011 yılında yapılan nüfus sayımına göre 10.084 kişi yaşamaktadır. Vatikan'dan sonra nüfusu en az olan ülkedir. Tarihi kayıtlar Nauru'nun ilk olarak en az 3000 yıl önce Mikronezya ve Polinezyalılar tarafından yerleşim yeri olarak kullanıldığını göstermektedir.

Nauru ekonomisi


Avustralya'nın kuzeydoğu kısmında bulunan bu ülkede ekonomik faaliyetler yok denecek kadar azdır. Neredeyse orta halli bir kasaba kadar nüfusa sahip bu ülkede tarımsal faaliyetlerin tamamını bir kaç bahçede üretilen tropikal meyveler oluşturur. 

Bir cumhurbaşkanı tarafından yönetilen ülkede küçük ve tek kanatlı bir parlamento yapısı vardır. 18 milletvekilinin görev yaptığı meclis, üç yılda bir yapılan seçimle devlet başkanını seçer. Ülkenin insanları çalışmazlar ve üretime katkıda bulunmazlar. Ülke topraklarının %85'i fosfat açısından zengindir. 1945 yılından beri ülke yönetimi tarafından işletilen madenlerde bile başka ülkeden gelen insanlar çalışır. Ülkenin ana geçim kaynağını ise Çin, Japonya, Tayvan, Güney Kore ve ABD'ye verdiği balık avlama lisanslarından elde ettiği gelir oluşturur. Bu tür zenginliklere sahip bir ülkenin işsizlik oranının %100 olması gerçekten düşündürücüdür.

Bu insanların DNA' sında çalışmak yok


Büyüleyici bir doğaya sahip olan ülkede, istihdama yönelik kaynakların yetersiz olması nedeniyle işsizlik dünyanın her yerinden daha yüksek. Ancak yukarıda belirtiğimiz gelir kaynaklarından dolayı insanların işsizlikten şikayet ettikleri de pek söylenemez. Ülkedeki erkeklerin %97'si, kadınların ise %93'ü aşırı obez durumunda. İnsanların çok büyük bir kısmında  tip 2 diyabet hastalığı mevcut.

İçme suyu dahil tüm ihtiyaçların ithalat yoluyla karşılandığı ülkede resmi para birimi Avustralya doları. İnsanlar arasında obezitenin bu kadar yaygın olmasının en büyük nedeni olarak tembellik ve fast food tarzı beslenme gösteriliyor. Özellikle son 20 yılda beslenme kültürünün değişmesi neticesinde çocuklar dahil herkes obez olmuş durumdalar.

Nauru'ya nasıl gidilir?

Öncelikle belirtelim ki Nauru'ya seyahat düşünen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları pasaport türleri ne olursa olsun vize almak zorundadır. Vize işlemlerini Yeni Delhi Büyükelçiliği yürütmektedir. Nauru'da uluslararası havalimanı olmasına rağmen Türkiye'den direkt uçuş yoktur. Önce Avustralya'nın Brisbane Havaalanı'na ulaşıp oradan Nauru Havayolları ile Nauru'ya ulaşmanız gerekir.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section