Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Dünyada ve Türkiye'de Bilgisayar Teknolojisinin Gelişimi

Bugün hayatımızın her alanına girmiş olan bilgisayar ve iletişim teknolojilerinin hızlı gelişimi baş döndürecek bir nitelik taşıyor. Bu yazımızda hayatın akışını baştan sona değiştiren bu teknolojilerin gelişim sürecinden bahsetmeye çalışacağız.

Bilgisayar Teknolojisi


Bilgisayarlar genel olarak bilgi depo eden, depoladığı bilgileri kullanarak işlem gerçekleştiren, işlem sonuçlarını çıktı olarak bizlere sunan teknolojik araçlardır. Bilgisayarların, donanım (hardware) ve yazılım (software) olmak üzere iki temel unsuru vardır.

Bilgisayarların donanım dediğimiz unsurları kasa, monitör, ekran kartı, işlemci gibi elle tutabildiğimiz mekanik olan tüm parçalarıdır. Bilgisayarların çalışabilmesi için tüm bu donanım parçalarının görevlerine uygun şekilde konumlandırılmış olması gerekir. Bilgisayarı ruhu olan bir canlı gibi düşünürsek tüm bu parçalar canlı vücudunu oluşturan hücre ve organlardır.

Bilgisayarın yazılım dediğimiz unsurunu ise bu canlının ruhu gibi düşünebiliriz. Bu ruh, bilgisayarda işlemleri gerçekleştiren yazılımların toplamıdır. Örneğin işletim sistemi olan Windows dünyada en çok kullanılan işletim sistemi yazılımıdır.

Bilgisayar Çağının Başlangıcı


Dünyada ilk bilgisayarlar 1950'li yılların başında kullanılmaya başladı. Bu bilgisayarlar bir evin içini doldurabilecek boyutta ve ulaşılmayacak servet değerinde fiyatlara sahipti. Bu bilgisayar mekanik aksam ağırlıklıydı ve sadece basit işlemleri yapabiliyordu. 

Elektronik alt yapıya sahip ilk bilgisayar ise ABD'nin Pensilvanya Üniversitesi tarafından geliştirilen ve askeri amaçla kullanılan ENIAC'tır. Bu bilgisayar tam 30 ton ağırlığa sahipti ve elektronik numara entegreli bir hesaplayıcı olarak kullanılıyordu. Devrin gelişmiş ve ulaşılmaz bilgisayarı olmasına rağmen ancak çok basit hesaplama işlemleri yapabiliyordu.

Türkiye'nin İlk Bilgisayarı


Dünyanın ilk elektronik alt yapısına sahip bilgisayarı ENIAC'ın icadından 15 yıl sonra Türkiye ilk bilgisayarına kavuştu. IBM-650 Data Processing Machine, 30 Ekim 1960 tarihinde Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yol yapımındaki hesaplamaların daha hızlı ve kolay yapılması amacıyla kullanılmaya başlandı. İlk icadından 15 yıl sonra bilgisayarla tanışmamız çok da geç sayılmazdı. Çünkü o yıllarda İtalya'nın doğusunda yer alan ülkeler arasında bilgisayara sahip tek ülke Türkiye'ydi. 

Sonraki yıllarda bilgisayar kullanan kurumlarımızın sayısı artmaya başladı. 1980'li yıllarda artık Türkiye'deki bilgisayarlar yüzlerle ifade edilmeye başlanmıştı. Gelen bilgisayarlar döneminin en gelişmiş cihazlarıydı.

Bilgisayar teknolojisi çok hızlı bir şekilde gelişti hem hızları hem de depolama kapasiteleri arttı. 1979 yılında ilk dizüstü bilgisayar icat edildi. Bilgisayarların bugün ulaştığı seviye 50 yıl önce hayal dahi edilemezdi. Günümüzde teknolojinin gelişimi çok daha hızlı devam ediyor. Elektronik aygıt teknolojisinin eskimesi, yerine yenilerinin gelmesi artık çok kısa sürede gerçekleşiyor.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section