Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Cam kanatlı kelebeklerin özellikleri

Narin yapısına karşın bir o kadar da güçlü olan bu kelebek türü şeffaf olan kanatlarıyla tanınırlar. Görüntüsüyle görenleri kendine hayran bırakan bu canlılar, sahip oldukları özellikleriyle de insanları şaşırtırlar. Dünyanın bazı bölgelerine özgü bu kelebek türü hakkında detayları sizlerle paylaşıyoruz.

Şeffaf kanatlı kelebeğin özellikleri


Şeffaf (cam) kanatlı kelebek (Greta oto), diğer kelebek türlerinde olduğu gibi ayaklarıyla tat kontrolü yapar ve beslenmesini hortum benzeri yapıya sahip ağzıyla gerçekleştirir. Cam kanatları, yaşadığı ortamda mükemmel bir kamuflaj sağlar ve doğal düşmanlarına karşı kendisine koruma sağlar. İsmini şeffaf kanatlarından alan bu kelebekler İngilizce, Glasswing butterfly olarak tanınınırlar. Dünyadaki doğal yaşam bölgeleri Orta Amerika ülkeleri olan Kolombiya, Bolivya, Peru ve Ekvador'un yağışlı ve yoğun ormanlık bölgeleridir.

Bu muazzam görünüşlü kelebekler aynı yaşam alanlarını paylaşan diğer kelebek türlerine göre biraz daha iricedir. Dokunduğunuzda sanki kırılacakmış gibi narin yapısal görünümüne karşın kendi ağırlıklarının 40 katı kadar bir yükü rahatça taşıyabilirler.


Bu kelebekler uçarken çok hızlıdır. Hızları saatte 13 km yol almalarını sağlayabilir. Gün içerisinde aldıkları yol mesafesi ise 12 km kadardır. Doğal yaşam alanlarındaki en büyük düşmanları elbette böcek yiyen kuşlardır. Başlarına bu tür bir olay gelmediğinde ve iyi şartlarda beslendiğinde 12 hafta kadar yaşayabilirler. Zehirli olduklarından bölgede yaşayan insanların uzak durdukları bir canlıdır.

Ergin hale ulaşan kelebekler 2,5 ila 3 cm boyutlarındadır. Kanat açıklıkları ise 6 cm'yi bulur. Kanatları tamamıyla şeffaf ve geçirgen değildir. Kanatların dış çeperleri kahverengi, kırmızımsı ve siyaha yakın tonlarda bir çerçeve ile çevrilidir ve değişik desenlere sahiptir. Yetişkin kelebekler çok yıllık çiçekli bitkilerin nektarları ile beslenirler. Şeffaf olmak ve arka plana karışabilmek, bilindiği gibi görünmez olmanın temelini oluşturur. Bu şekilde düşünüldüğünde bu kelebeğin sahip olduğu şeffaflık oranının kendisine dış tehlikelere karşı ne derece üst koruma sağladığını anlayabiliriz. 
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section