Bangladeş nasıl bir ülkedir?

Bangladeş nerededir?

Resmi adı Bangladeş Halk Cumhuriyeti olan ülke Güney Asya'da yer almaktadır. Hindistan ve Myanmar olmak üzere sadece iki ülke ile sınırı bulunur. Bangladeş'in batı ve kuzey ve doğu sınırının tamamı Hindistan topraklarıyla çevrilidir. Güneydoğu'da ise kısa bir sınır ile Myanmar komşuluğu bulunur. Ülkenin güneyinde Bengal Körfezi bulunur.


Bangladeş nasıl kuruldu?

1858 yılında Babür İmparatorluğu'nun yıkılmasından sonra Bengal, İngiliz sömürgesine geçti. İngilizler Hindistan'dan çekilince çoğunluğu Müslüman olan Bengal'in doğu parçası 1947 yılında İngilizlerden ayrılarak Doğu Pakistan olarak bağımsızlığını ilan etti. 1971 yılında 9 ay süren bir savaşın ardından Doğu Bengal, Bangladeş adında bir ulus devleti özelliği kazandı. Bangladeş'in kurucu Cumhurbaşkanı Şeyh Bangabandhu Mujibur Rahman'dır.


Bangladeş'in dil ve nüfus özellikleri


Bangladeş'in resmi dili Bengalce'dir. Ülke nüfusunun kalabalık olması nedeniyle Bengalce, dünyada en çok konuşulan 6. dil olma özelliği taşır. Ülkenin başkenti Dakka, 22 milyonluk nüfusuyla dev bir metropoldür. Ülkenin 147 bin 570 kilometrekarelik yüzölçümünde 180 milyon insan yaşamaktadır. 

Toprak büyüklüğü açısından küçük bir ülke olan Bangladeş'te nüfus yoğunluğu çok fazladır. Bu yoğunluğu yakalayabilmek için dünyadaki tüm insanların Kanada'ya taşınması gerekir. Başkent Dakka'nın nüfus yoğunluğu İstanbul'dan 16 kat daha fazladır. Bu da İstanbul'da yaşayan bütün insanların Beykoz'a taşınması anlamına gelir.


Bangladeş'in dini inanç yapısı

Bangladeş nüfusunun %90'ı Müslüman'dır. Bangladeş ana yasasına göre ülke laikliği kabul etmiştir. Çoğunluğun dini hassasiyetine saygı göstermek amacıyla resmi din olarak İslam kabul edilmiştir. Müslümanlara özel olarak evlilik, boşanma ve miras hukukları şeriata göre düzenlenmiştir. Bangladeş nüfusunun geri kalan %10'luk kısmını Hindu, Budist ve Hristiyan inancı oluşturur.

Bangladeş'te iklim ve coğrafi yapı


Bangladeş, topraklarında akan 700'den fazla nehrin oluşturduğu bir nehir ağına sahiptir. Bengal Deltası dünyanın en büyük nehir deltalarından biridir. Bu nehirlerden 58 tanesi sınır ötesi nehirdir. En büyük nehri Hindistan'da Ganj olarak adlandırılan Padma'dır. Bangladeş'te düzenli olarak 6 mevsim yaşanır. Yağmur mevsimi olarak adlandırılan dönemde aralıksız olarak yağmur yağar ve tüm ülke sellerle mücadele etmek zorunda kalır. 

Bangladeş'in gelir kaynakları


Bangladeş'in en büyük ihraç kalemlerini hazır giyim ve konfeksiyon, tarım ürünleri, deri sanayi ve ilaç sektörü oluşturur. Özellikle hazır giyim ve konfeksiyon ihracatında dünyada ikinci sıradadır. Turizm açısından pek popüler olmayan ülkede turizm geliri yok denecek kadar azdır. Hindistan tarafından çevrili olması nedeniyle bölgeyi merak eden turistler genel olarak Hindistan'ı tercih etmektedirler. Dünyanın en uzun plajı olan "Cox's Bazar" 120 kilometre uzunluğa sahiptir.


Bangladeş, soyu tehlikede olan Bengal Kaplanı'nın yaşadığı ülkedir. Sundarbans olarak adlandırılan dünyanın en büyük mangrov ormanı da bu ülkede bulunmaktadır.  
Tags :-

Yorum Gönder

0 Yorumlar