Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

16 yaşındakilerin bu aracı kullanma izni var : Citroen Ami

Otomobil meraklıları arasında çokça konuşulan, sosyal medyada çokça paylaşılan ve hakkında yorumlar yapılan bir otomobille, Citroen Ami ile  beraberiz. Aslında bu araca otomobil demek pek uygun değil. Bizce en uygun sınıflandırılması dört tekerlekli elektrikli motosiklet şeklinde olurdu. Günümüzün trafik sıkışıklığı, akaryakıt fiyatlarının yüksekliği gibi faktörler insanları içten yanmalı motora sahip araçların yerine elektrikli ve küçük boyutlu araçlara yönelmek zorunda bırakıyor. Otomobil üreticisi firmalar da bu sıkıntıları aşabilecek projeler geliştirmeye çalışıyorlar. İşte Ami, tam da bu fikirle hayatımıza dahil olan bir model olarak ortaya çıktı.



Citroen Ami'nin genel özellikleri

Aracın boyutları, kutu gibi bir araç olabilmesi için minimum değerlerde tutulmuş. Uzunluğu 2,4 metre, genişliği 1,39 metre ve yüksekliği ise sadece 1,52 metre. Otomobile 8 beygir güce sahip bir elektik motoru hareket sağlıyor. Bu motor 40 n.m tork üretiyor. Bu değer bu sınıftaki bir araç için hiç de yabana atılır değil. Aracın maksimum hızı saatte 45 km, aracın boş ağırlığı 495 kg'dır. 5.5 kW/h 'lik bataryaya sahip olan bu araç, evlerde kullanılan elektrikle şarj olabiliyor. Yolcu koltuğunun altında bulunan uzunca bir kabloyu normal prize taktığınızda 3 saatte tam şarj seviyesine ulaşılabiliyor. Kullanım özelliklerine, yol şartlarına ve hava sıcaklığına bağlı olarak değişkenliğe sahip olsa da bu araç tam şarj ile 75 km menzile sahip.


Aracı yavaşlatmak ve durdurmak için ön tekerlerde disk fren, arkalarda ise kampanalar bulunuyor. Aracın lastikleri ise 155, 65, 14 boyutlarına sahip. Araçta abs, hava yastığı, klima ve otomatik cam gibi gibi donanımlar bulunmuyor. Aracı sadece direksiyon, gaz ve fren gibi üstün donanımlarla kullanarak şehir içi ulaşım ihtiyacınızı rahat bir şekilde karşılayabilirsiniz.

Citroen Ami otomobil sınıfında değil


Citroen Ami'nin ruhsatında araç sınıfı bölümünde "L6e-BP araç" yazıyor. Bu araç, yolcu taşımaya yönelik hafif dört tekerlekli motorlu araç olarak tanımlanıyor. Yani normal bir otomobille yaptığınız her şeyi bu araç ile yapamazsınız. Özellikle İstanbul'da bu araca sahip olmak isteyenlerin köprülerden ve Avrasya tünelinden geçemeyeceklerini, E-5'e çıkabileceklerini ama TEM'de yolculuk yapamayacaklarını bilmeleri gerekir. Aracın MTV'si 6 aylık 200 TL kadar. 16 yaşında B1 ehliyete sahip kişiler de bu aracı trafikte kullanabiliyorlar. Citroen Ami'nin bu gün itibariyle 2021 modelleri 190-200 bin TL arasında, 2022 model ve sıfır olanları ise 210-220 bin TL arasında satılmaktadır. 

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section