Sağlıklı ve uzun ömür için günlük kaç adım atılmalı?


Uzun ve sağlıklı bir yaşam yolculuğunun her gün 10 bin adımla başladığını duymayanımız kalmamıştır. Ancak bu durum daha hareketsiz bir yaşam tarzı yaşayanlar için biraz çaba gerektirebilecek bir hedef olsa da bir süredir bunun da neredeyse kesinlikle yanlış olduğu biliniyor. Bir araştırma ekibi, dört kıtadaki on binlerce insanla ilgili verileri analiz ederek optimal sayının yaşınıza bağlı olarak muhtemelen günde 6.000 adıma yakın olduğu sonucuna ulaştı. Massachusetts Üniversitesi Amherst epidemiyologu Amanda Paluch , "Yani, adımlar arttıkça riskteki bu kademeli azalma, seviye azalana kadar, gördüğümüz şey oldu" diyor.  Adım sayısının farklılığının  daha yaşlı ve genç yetişkinler için farklı değerlerde olduğu bir gerçektir.

Gün içindeki hareketlilik metabolizmalarımızın, kardiyovasküler zindeliğimizin, kemiklerimiz ve kaslarımız üzerindeki etkimizin ve hatta zihinsel sağlığımızın iyi bir yürüyüşü takdir edecek şekilde ayarlandığı anlamına gelir. Gün içinde bazı meslek grubunda olanlarımız her ne kadar yoğun tempoda çalışıyor olsa da programımıza her türlü gezintiyi sıkıştırmak , daha uzun, daha sağlıklı ve daha mutlu hayatlar yaşamamıza yardımcı olarak bize iyi hizmet edecektir. Zamanı veya motivasyonu olmayanlar için bunu söylemek yapmaktan daha kolaydır, bu nedenle teknoloji şirketleri her gün attığımız adım sayısını takip etmemize yardımcı olacak cihazlar geliştirdiler. Yarım yüzyıl önce, Japon Yamasa Saat ve Enstrüman Şirketi, 10.000 adım anlamına gelen "Manpo-kei" adını verdikleri bir adımsayar oluşturarak 1964 Tokyo Olimpiyatları'nın heyecanını paraya çevirmeye çalıştı.

Neden 10 bin adım?

10 bin adım iyi fakat eski moda pazarlama. Kulağa hantal gelen ve bir hedef olabilecek, ancak ulaşılabilir ve çabaya değer güzel bir tam sayıdır. Bilimsel bir dayanağı yoktur. Genel nüfusa bir karakter tanıtmaya kesinlikle yardımcı olur. Paluch, "Halk sağlığı için çok net bir iletişim aracı" dedi.

Geçen yıl, Paluch ve ekibi , ABD genelinde yaşayan 2.000'den fazla orta yaşlı birey üzerinde yaptığı çalışmada günde en az 7.000 adım atmanın erken ölüm olasılığını % 50 ile % 70 oranında azalttığı sonucuna vardı. Ekip, analizleri, Asya, Avustralya, Avrupa ve Kuzey Amerika'daki 47.471 yetişkinden alınan sağlık ve adım sayımlarını içerecek ölçüde genişletti. Günde en fazla adım atan % 25'lik kesimdeki yetişkinlerin, en düşük adımlı % 25'lik kesime kıyasla % 40 ila 53 daha düşük ölüm şansına sahip olduğunu buldular.

60 yaş ve üstü yetişkinler için bu azaltılmış risk günde yaklaşık 6.000 ila 8.000 adımdır. Çok zorlamanın başka faydaları olabilir, ancak daha düşük ölüm oranları bunlardan biri değil. Çalışma, gençlerin biraz daha fazla yürümekte iyi olduklarını buldu, ancak günde 8.000 ila 10.000 adımdan fazla yürüyerek daha uzun yaşadıklarına dair bir kanıt yoktu. Adımların hızına gelince, ekip gerçekten önemli olanın hacim olduğunu buldu. Paluch , "Özellikle çok az aktivite yapanlar için biraz daha fazla hareket etmenin faydalı olduğunu gösteren çok sayıda kanıt var" diyor.

Yapılan bu araştırmaların hiçbiri, vücudumuzu farklı kategorilerde yapılan sportif aktivitelerle daha fazla çalıştırmaktan fayda görmeyeceğimiz anlamına gelmez. Her gün yarım saatlik yoğun aktivite , çok oturanlarımız için büyük bir destek olabilir. Yaşlılıkta biraz kuvvet antrenmanı yapmak, beynin keskin kalmasına ve kalp ve kemiklerin sağlıklı ve güçlü kalmasına yardımcı olabilir. Gün sonunda başka bir şey değilse bile, yatmadan önce en az 6.000 ila 8.000 adım atmak, daha uzun bir yaşam için çok kolay bir seçenek olabilir.

Kaynak   

Tags :-

Yorum Gönder

0 Yorumlar