Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Tüysüz kedi (sfenks) özellikleri ve bakımları

Dünyadaki en dikkat çekici ve farklı özelliklerine sahip kedileri olan sfenksler, tüysüz ve sarkık derileriyle kendilerine has bir görünüme sahiptirler. Sadece görünüm özellikleri dikkate alındığında pek çok insanın evlerinde beslemekte tereddüt yaşayacağı bu kediler, iyi huylu, akıllı, canlı ve uysal kedi cinslerinden biridir.

Sfenks kedisi dokunulduğunda sımsıcak ve ve yumuşaklık hissi veren bir vücut özelliğine sahiptir. Genetik mutasyon sonucu normal siyah bir kediden dünyaya gelen bu kedi ırkı daha sonra çoğalmayı başararak kendi genetik özelliklerini sonraki nesillere aktarabilmiştir. Tüysüz kedi cinslerinin en bilineni Mısır'a özgü olan Sfenks kedisidir. Bu cins, firavun kedisi olarak da bilinir. 

Sfenks kedisinin fiziksel özellikleri


Sfenksler orta boyutlu kedi grubuna dahildir. Tüyleri olmaması ve bu nedenle zayıf görünmelerine karşın kaslı bir yapıya sahiptirler ve tartıda tahminlerden fazla ağırdırlar. Kulaklarının geniş ve öne bakar şekilde oluşu onların karakteristik en belirgin özellikleridir. Gözlerinin normalden biraz iri olması ve göz arası mesafenin kısmen fazla oluşu, yüz görünümlerini belirgin şekilde karakteristik hale getirir.

Nadir de olsa kaş ve bıyık oluşumu gözlenir. Göz renkleri genel olarak mavidir ancak başka renklere ya da aynı kedide farklı göz renklerine de rastlanmaktadır. Aslında kadifemsi bir cilt yapısına sahiptirler ve bazı sfenkslerde kısa da olsa tüylenmeler olabilir. Ciltlerindeki çok belirgin kırışıklıklar diğer kedilerden kolayca ayrılmasını sağlayan en belirgin özelliğidir.

Karın yapıları genelde şişkin bir görünüme sahiptir. Bunun nedeni bu kedilerin iştahlarının oldukça fazla olmasıdır. İnce ve uzunca bir kuyruğa sahiptir. Gittikleri her ortamda atletik yapıları ve duygusal samimiyetiyle insanların dikkatini çeker. Evde beslendiğinde özellikle çocuklara karşı çok toleranslı davranır.

Sfenks kedisinin huy özellikleri ve bakımı

Sfenksler kedi cinsleri arasında zeka seviyesi en yüksek olanlardan biridir. Bu nedenle çok kolay eğitilebilirler. Dışa dönük bir iç dünyaları vardır ve sahipleriyle iç dünyalarını paylaşmayı severler. Sevilmekten ve ilgi görmekten çok hoşlanırlar. Sahipleri ilgi göstermediğinde küsmek yerine tıpkı bir maymun gibi akrobatik harekeler yaparak ilgiyi kendi üzerine çekmeyi başarır. Sfenks kedilerinin tüyleri olmadığı için ciltleri çabucak yağlanır. Haftada bir gün banyo yapmaları gerekebilir. Bu bakım aksatılırsa kedinin cildinde sorunlar başlar. vücutta kabuklu yaralara neden olan Ürtikerya pigmentozası (Urticaria pigmentosa) bu kedi cinsinde en çok rastlanan cilt problemidir.


Tüyleri olmadığı için soğuk havalara karşı dayanıksızdır. Aynı şekilde çok sıcak havalarda da direkt güneş ışınlarına maruz kalmamalıdır. Tıpkı insanlar gibi yazlık ve kışlık kıyafetlerinin olması kedinizi koruyacaktır. İyi bakıldığında 13-15 yıl kadar bir ömür süreleri vardır.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section