Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Hint bülbülü (Zebra ispinozu) özellikleri ve bakımı

 Hint bülbülü (Zebra ispinozu) nedir?

Hint Bülbülü Estrildidae famailyasına dahil olan ve ana vatanı olan Avusturalya ve Orta Asya bölgelerindeki ağaçlık doğal ortamlarda yaşayan bir kuş türü olarak bilinir. Son zamanlarda dünyanın her yerinde evcil olarak beslenmeye başlanmıştır. Ülkemizde Hint bülbülü ya da zebra ispinozu adlarıyla bilinir. Doğal ortamlarında suya yakın bölgelerdeki ormanlık alanlarda birbirleriyle son derece uyumlu hareket eden bireylerin oluşturduğu büyük sürüler olarak yaşarlar. 


Sosyal canlılar olan Hint bülbülleri evcil olarak beslenen hayvanlar arasında evlerimizdeki yerini almıştır. Seslerinin güzelliği, güzel tüy yapıları ve kafes ortamına kolay uyum sağlaması nedeniyle çokça tercih edilir olmuştur. Minik boyutlu yapıları ile pek çok özelliği olan bu canlıları sizlere tanıtmaya çalışacağız.


Hint bülbülünün fiziksel özellikleri


Hint bülbülleri boyut olarak küçük hatta minik sayılabilecek ölçülere sahiptir. Boyları 10 – 11 cm arasında değişiklik gösterir. Ağırlıkları ise 12 grama anca ulaşır. Gözünün alt tarafında bulunan ve bir gözyaşına benzeyen siyah deseni bu hayvanın ayırt edici fiziksel özelliğidir. Bir diğer belirgin ve ayırt edici özelliği ise kuyruk kısımlarında veya sırt bölgesinde bulunan kısımlarda bulunan zebra desenidir. Bu desenlerinden dolayı Zebra Finch olarak da tanınır. Hint bülbüllerinin ayak renkleri turuncu ya da sarı tonda olur. Göz renkleri ise kırmızı tonlarda olur.


Evde beslenen Hint bülbülü nasıl bakılmalı


Hint bülbülleri her ne kadar insan hareketlerine ve ev içindeki seslere kolay adapte olsalar da evcilleşmeleri kolay değildir. Kafesinden çıkararak evin içine saldığınızda panikleyerek sağa sola çarparak kendini kolayca yaralayabilir hatta öldürebilir. Sesi çok seven bu hayvanı evde yalnız bırakacağınız zaman televizyonu veya radyoyu açık bırakmanız çok hoşuna gider. Sahiplerinin onunla sürekli konuşması ve onu oyalaması gerekir. Bakımındaki en büyük zorluk da bu olsa gerek. Bu nedenle sahiplenen kişilerin genelde 2 tane almaları tavsiye edilir. 


Hint bülbülünün beslenmesi

Genel olarak buğday ve yulaf gibi tahılı çok sevseler de meyvelerle de araları çok  iyidir. Elma en çok sevdiği meyvedir. Bunun yanında armut, muz ve çileği de severek tüketir. Tahıl ve meyve karışımı vermek en  uygun besleme şekli olacaktır. kalsiyum ihtiyacını ise kalamar kemiği ve mürekkep balığı kemiği vererek karşılayabilirsiniz. 

Hint bülbülü için kafes seçimi


Hareket etmeyi seven bu canlılar için alacağınız kafes en büyük ve en geniş olanlarından seçilmelidir. Kafes içinde yuvasını yapabilmesi için ona kurumuş çimen, yumuşak ve dikensiz ot, tüy, Hindistan cevizi lifi ve kendir gibi malzemeler vermelisiniz. Malzemeyi verdiğinizde yuvasını kendisi yapar. 

Hint bülbülleri çok ürkek canlılardır. Ele alınmaktan ya da ele gelmekten çok hoşlanmazlar. Bir şey yapmaları için onları zorlamanız durumda strese girer ve korkar. Doğal ortamlarında 3 ila 5 yıl arası olan bu kuşların bakımının kaliteli olması durumunda daha uzun yaşadıkları bilinmektedir.

 Hint bülbülünün cinsiyet ayrımı nasıl yapılır


Hint bülbülünde cinsiyet ayrımı kolaydır. Dişi ve erkek arasında çok fazla farklılık bulunur. Dişi hint bülbülünün gaga rengi turuncuya yakın bir renkte olurken, erkek hint bülbüllerinin gaga renkleri kırmızıya yakındır. Dişi hint bülbülleri basit ve tiz ciklemeler şeklinde ses çıkarırken erkek hin kuşlarında ise bu sesler daha gırtlaktan ve kalındır.

Erkek hint bülbüllerinin yanak kısımların turuncudan sarı renge kadar tonlar ve yuvarlak şekiller görülebilir, boğaz kısımlarında enine olacak şekilde zebra benzeri desenleri görülür ve kanat kısımlarında ise turuncu ton üzerinde beyaz renk benekli tüyler görülmektedir. Dişi hint bülbüllerinde bu şekilde tüy yapıları görülmemektedir. Dişiler genelde gri tonlarında olmaktadır.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section