Elvis Presley kimdir ?

Kendine has saç tarzı, ilginç kostümleri ve sahnede sergilediği üstün performansıyla insanların hafızasında silinmez bir yer edinip, güçlü sesi ve müziğiyle müzik dünyasında bir ikon haline gelen Rock'n Roll'un kralı Elvis Presley'in ilginç hayat hikayesi sizlerle...

Elvis Presley'in çocukluk dönemi


8 Ocak 1935 tarihinde ABD'nin Mississippi eyaletinin Tupelo kentinde  Vernon ve Gladys Presley çiftinin oğlu olarak dünyaya geldi. Babası Vernon Presley, kamyon şoförlüğü ve çiftçilik ile uğraşırken annesi Gladys Presley ise dikiş makinesi operatörü olarak çalışıyordu. Hristiyanlık dinine bağlı olarak yetiştirilen Elvis, çocukluk döneminde ailesiyle, özellikle de annesiyle çok kuvvetli bir bağa sahipti. 

1938 yılında babası çekte sahtecilik yapmak suçundan hapse girince maddi zorluklar nedeniyle annesi yaşadıkları evi sattı ve akrabalarının yanına yerleşmek zorunda kaldılar. 1945 yılında Alabama festivalinde düzenlenen müzik yarışmasına "Old Shep" adlı şarkıyla katılan Elvis Presley bu yarışmada beşinci oldu. 

Müziğin Elvis üzerindeki etkilerini ve müziğin artık onun için bir yaşam biçimine dönüştüğünü gören annesi ona 11. yaş günü hediyesi olarak bir gitar aldı. 1948 yılında ailesiyle birlikte Tupelo kentinden Memphis kentine taşındı ve Humes Lisesi'nde eğitim görmeye başladı.

Elvis Presley profesyonel müzik yaşamına adım atıyor


1953 yılında liseden mezun olan Presley, aynı yılın Ağustos ayında "Sun Records" isimli plak şirketiyle görüşerek "My Happiness" ve "That's When Your Heartaches Begin" adlı şarkılarına demo kaydı yaptırmayı başardı. Plak şirketi sahibi Sam Phillips bu demo kayıtları çok beğendi. Bunun üzerine 5 Temmuz 1954 tarihinde "That's All Right Mama" adlı şarkının stüdyo kaydı yapıldı.

 

Şirket sahibi bu kaydı en çok dinlenen radyo kanalına götürerek orada çalınmasını sağladı. Şarkının bitmesiyle beraber dinleyiciler radyo istasyonunu yoğun şekilde telefonla arayarak şarkıcının kim olduğunu öğrenmeye çalıştılar. İlgi o kadar yüksekti ki radyo istasyonu aynı parçayı iki saat boyunca aralıksız tekrar tekrar çalmak zorunda kaldı.

Elvis Presley'in ilk konseri 


1954 yılının 17 Temmuz'unda  ilk konserini veren Presley, sergilediği sahne performansıyla seyircilerden çok büyük beğeni topladı. 12 Eylül 1954 tarihinde Sun Records şirketinden çıkardığı ikinci single olan "Good Rockin Tonight", müzik listelerinin zirvesine oturdu. 

Elvis Presley'in kariyerinde parlak günler 


1954 yılının Kasım ayında katıldığı "Louisiana Hayride" adlı radyo show programı ABD'nin 28 eyaletinde bulunan 128 radyo istasyonu tarafından yayınlandı. Presley'in daha sonra katıldığı radyo programları ve gerçekleştirdiği turneler onu ülkenin büyük bir bölümünde yıldız haline getirdi. 


Elvis Presley'in menejeri Bob Neal, onu dönemin en ünlü müzik yatırımcısı olan Tom Parker ile tanıştırdı. Tom Parker, sanatçının Sun Records ile yaptığı sözleşme haklarını 40 bin dolar karşılığında satın alarak RCA Victor şirketi ile anlaşma yapmasını sağladı. Elvis Presley 1955 yılı Aralık ayı sonuna kadar RCA Victor şirketi tarafından tüm ülkeye tanıtıldı. 

27 Ocak 1056 yılında piyasaya çıkan "Heartbreak Hotel" adlı single, 27 hafta boyunca müzik listelerinin en üst sıralarındaki yerini koruyarak Nisan ayına gelindiğinde 1 milyon adetlik satış rakamına ulaştı. 

TV programları Presley'i ülkede yıldız haline getirdi 


1954 yılının Kasım ayında katıldığı "Loui28 Ocak 1956 tarihinde dönemin en ünlü TV programı olan Stage Show'a konuk olan Elvis Presley, performansıyla TV izleyicilerinden de olumlu tepkiler aldı. İlerleyen dönemlerde pek çok TV programına konuk olan Elvis, her geçen gün hayran kitlesini büyütmeye devam etti. Televizyonun tanıtımdaki etkisini gören yapımcı Parker, Elvis Presley'in sinema sektöründe de boy göstermesini sağladı. 

15 Kasım 1956'da vizyona giren "Love Me Tender" ile başladığı aktörlük macerasını 1969 yılına kadar çekilen 31 film ile tamamladı. 1956 yılının sonuna gelindiğinde "Amerikan Top 100" müzik listelerine en çok şarkısını yerleştirmeyi başaran sanatçı olmuştu.

Yıldız olmak hayatını çok değiştirdi


19 Mart 1957 tarihinde kendisi ve ailesi için 18 odalı bir malikaneyi 102.500 dolar karşılığında satın aldı. 24 Mart 1958 tarihinde askerlik görevini yapmak üzere orduya katıldı. Askerlik hizmetini yaptığı sırada annesi kalp rahatsızlığı sonucu 46 yaşında hayatını kaybetti. Annesini kaybetmesi üzerine depresyona girdi ve hiç bir zaman eskisi gibi olamadı. 

27 Şubat 1967 tarihinde piyasaya çıkarttığı 9. stüdyo albümü olan "How Great Thou Art" ile ilk Grammy ödülünü kazanan Presley, kariyeri boyunca Gremmy ödülüne 14 kez aday gösterildi ve 3 kez bu ödülü kazanmayı başardı.


Askerlik görevi için Almanya'da bulunduğu sırada tanıştığı ve aşık olduğu Priscilla Wagner ile 1 Mayıs 1967 tarihinde evlendi. 1 Şubat 1968 tarihinde Lisa Marie Presley adını verdikleri bir bir kız çocukları dünyaya geldi. 

Çıkarttığı albümlerle adından her zaman söz edilmesini başaran Elvis Presley, 1971 yılında Grammy organizasyonu tarafından "Yaşam Boyu Başarı Ödülü" ne layık görüldü ve bunu başaran ilk Rock'n Roll şarkıcısı oldu. 1973 yılında anlaşmalı bir şekilde eşinden ayrıldı. Bu evliliğin bitmesinin nedeni Presley'in yasak aşk yaşamasıydı. 

6 Haziran 1977 tarihinde son single olan "Way Down" un çıkartılmasının ardından son konserini de 26 Haziran 1977 tarihinde veren Presley, 16 Ağustos 1977 tarihinde evinin banyosunda kalp krizi geçirerek hayata veda etti. 

Tags :-

Yorum Gönder

0 Yorumlar