Egzoz Muayenesi Yaptırmayana Otomatik Ceza Sistemi EGEDES nedir?

Araç sahiplerinin düzenli olarak yaptırmak zorunda oldukları araçların egzoz muayeneleri hem aracın hem de salınan emisyon gazları açısından çevrenin güvenliği için büyük önem taşıyor. Eskiden sadece trafik kontrollerinde yakalanıldığı zaman ceza kesilen "egzoz muayenesi eksikliği" şimdilerde devreye alınan EGEDES sistemi ile otomatik cezayı mümkün hale getiriyor.

EGEDES nedir?

Türkiye'de trafiğe kayıtlı motorlu araç sayısı 20 milyonun üzerindedir. Bu araçlar trafik ve çevre güvenliği açısından periyodik olarak TÜVTÜRK istasyonlarında muayene ettirilmek zorundadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre ülkemizde oluşan çevre kirliliğinin önemli bir bölümü araçlardan çıkan egzoz gazlarından meydana gelmektedir. Bu nedenle egzoz muayenesinin yaptırılması çok önemli olarak görülüyor. EGEDES (Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi), egzoz muayenesini yaptırmayan araçları sistem üzerinden tespit ederek sahiplerine otomatik ceza gönderilmesini sağlayan bir sistemdir. 2023 yılı itibariyle egzoz muayenesini yaptırmamanın cezası 6227 TL olarak uygulanmaktadır.

EGEDES Nasıl Çalışıyor?

Kara yolları üzerinde hem güvenlik hem de denetleme amaçlı yaygın olarak kullanılan kamera sistemleri araçların plakalarını okuyarak sistem üzerinden aracın egzoz muayenesini kontrol edebiliyor. Araç, egzoz muayenesini yaptırmadığı halde karayolunda hareket halindeyken bu kameralara yakalandığında ruhsat sahibine otomatik olarak 6227 TL ceza kesiliyor. Muayene sonucunda belirlenen sınırları aşar değerlerde gaz salınımı yapan araçlara ise 5633 TL tutarında ceza uygulanmaktadır.

Bu sistemden bu güne kadar haberdar değilseniz ve aracınıza bu nedenle ceza yazılıp yazılmadığını merak ediyorsanız e-Devlet üzerinden “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” sayfasına girebilirsiniz. Eğer bir ceza aldıysanız, Gelir İdaresi Başkanlığının “İnteraktif Vergi Dairesi”nden ödeme yapabilirsiniz.
Tags :-

Yorum Gönder

0 Yorumlar