Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Akıllı Cihazlar Her Yerde Sizi Gözetliyor


Her gün milyarlarca şey sizi algılıyor. Her yerdeler, TV'nizde, buzdolabınızda, arabanızda ve ofisinizde saklanıyorlar. Bu şeyler sizi düşündüğünüzden daha iyi tanıyor ve birçok insan bu bilgileri internet üzerinden aktarıyor.

Bundan birkaç yıl öncesine kadar akıllı telefonların kullanışlı uygulamalarda ve hizmetlerde devrim yaratacağını hayal etmek zordu. Birçok bilgisayar bilimcileri, internet bağlantısı evlerde, ofislerde ve şehirlerdeki cihazlara yayıldığı için gizliliğin her zamankinden daha tehlikeli olduğunu söylemekte.

Nesnelerin interneti

Cihazlarınız, arabanız ve eviniz, hayatınızı kolaylaştırmak ve her gün yaptığınız işleri otomatikleştirmek için tasarlanmıştır: eve girerken ve çıkarken ışıkları hatta perdelerinizi açıp kapatmaktan tutun da, hava durumuna göre evinizin sıcaklığını kişiselleştirme, önceden hazırladığınız yemeğinizi akşam eve gelmek üzereyken hazır hale getirmek üzere kullandığımız fırınlar…

Bu ve çok daha fazlası için kullanılan cihazların internete ihtiyaçları var. İnternet erişimi olmadan akıllı termostatınız hakkınızda veri toplayabilir, ancak hava durumu tahminini bilmez ve ne yapacağına karar vermek için tüm bilgileri işleyecek kadar güçlü değildir.

Ancak internet üzerinden iletişim kuran sadece evinizdeki eşyalar değildir. İş yerleri, alışveriş merkezleri ve şehirler de giderek daha akıllı hale geliyor ve bu yerlerdeki akıllı cihazların benzer gereksinimleri var.

Aslında, Nesnelerin İnterneti, ulaşım ve lojistik, tarımsal ıslah, endüstriyel otomasyon ve diğer alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. 2018 yılında dünya çapında yaklaşık 22 milyar internet bağlantılı cihaz kullanımdaydı ve bu sayının 2030 yılına kadar 50 milyarı aşması bekleniyor.

Cihazlar senin hakkında ne biliyor?

Akıllı cihazlar, kullanıcıları hakkında çeşitli veriler toplar. Akıllı güvenlik kameraları ve akıllı asistanlar, nihayetinde evinizdeki varlığınız ve etkinlikleriniz hakkında video ve ses bilgileri toplayan kameralar ve mikrofonlardır. Daha az belirgin olan uçta, akıllı TV'ler kullanıcıları gözetlemek için kamera ve mikrofon kullanır. Akıllı ampuller uykunuzu ve kalp atış hızınızı takip eder ve akıllı elektrikli süpürgeler evinizdeki nesneleri tanır ve her santimini haritalar.

Cihazların bu takipleri, satıcılar tarafından bir özellik olarak pazarlanmaktadır. Örneğin, bazı Wi-Fi yönlendiriciler, kullanıcıların evde nerede oldukları hakkında bilgi toplayabilir, hatta hareketi algılamak için diğer akıllı cihazlarla koordineli hareket edebilir.

Üreticiler genellikle verilerinizi insanların değil, yalnızca otomatik karar verme sistemlerinin göreceğine söz verir. Ama bu her zaman böyle değildir. Ancak kişisel verilere erişimi otomatik karar verme sistemleriyle sınırlamak bile istenmeyen sonuçlara yol açabilir.

İnternet üzerinden paylaşılan herhangi bir özel veri, dünyanın her yerinden bilgisayar korsanlarına karşı savunmasızdır ve internete bağlı çok az sayıda tüketici cihazı çok güvenlidir.

Güvenlik açıklarınızı anlayın

Akıllı hoparlörler veya kameralar gibi bazı cihazlarda, kullanıcılar gizliliği korumak için bazen bunları kapatabilir. Ancak, bu bir seçenek olsa bile, cihazların internet bağlantısını kesmek kullanımlarını ciddi şekilde sınırlayacaktır. Ayrıca bir iş yerinde, alışveriş merkezinde veya akıllı şehirdeyken bu seçeneğe sahip değilsiniz, bu nedenle akıllı bir cihazınız olmasa bile savunmasız olabilirsiniz. Ekipman satın alırken, kurarken ve kullanırken gizlilik ve rahatlık arasındaki dengeyi anlayarak bilinçli kararlar vermek önemlidir.

Örneğin araştırmalar, akıllı ev kişisel asistanlarının sahiplerinin, cihazın hangi verileri topladığı ve nerede depolandığı konusunda tam bir anlayışa sahip olmadığını gösteriyor.

Dünyanın her yerindeki hükümetler, gizliliği korumak ve insanlara verileri üzerinde daha fazla kontrol sağlamak için yasalar çıkardı. Avrupa Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) ve Kaliforniya Tüketici Gizliliği Yasası (CCPA) bazı örneklerdir.

Bu sayede örneğin internete bağlı bir cihazdan verilerinizi toplayan kuruluşa Veri Sahibi Erişim Talebi gönderebilirsiniz. Kuruluşların, hangi verilerin toplandığını, kuruluş içinde nasıl kullanıldığını ve herhangi bir üçüncü tarafla paylaşılıp paylaşılmadığını açıklayan bu yetki alanlarındaki taleplere bir ay içinde yanıt vermeleri gerekmektedir.

Gizliliğinizi siz koruyun

Düzenleme önemli bir adım, ancak uygulamalarının artan sayıda internete bağlı cihaza yetişmesi biraz zaman alacak. Akıllı bir cihazınız varsa, onu korumak ve gizliliğinize yönelik riskleri en aza indirmek için adımlar atabilirsiniz.

Federal Ticaret Komisyonu, internete bağlı cihazlarınızı nasıl koruyacağınız konusunda tavsiyelerde bulunur. İki önemli adım, cihazınızın donanım yazılımını düzenli olarak güncellemek ve ayarlarını gözden geçirmek ve cihazınızın yapmasını istediğiniz şeyle ilgili olmayan tüm veri toplamayı devre dışı bırakmaktır. Online Trust Alliance, tüketicilere bağlı cihazların güvenli ve özel kullanımını sağlamak için ek ipuçları ve kontrol listeleri sağlar.

İnternet bağlantılı bir cihaz satın almakta tereddüt ediyorsanız, Mozilla'nın bağımsız kaynaklardan ("Gizlilik Kapsamına Girmez" gibi) hangi verileri topladığını ve üreticinin veri yönetimi politikasının ne olduğunu öğrenin. Bu bilgileri kullanarak, kullanıcı gizliliğini ciddiye alan bir üreticiden istediğiniz akıllı cihazınızın sürümünü seçebilirsiniz.

Son olarak, tüm cihazlarınızın akıllı olması için gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını durup düşünebilirsiniz.

Kaynak   

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section