Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Verimli ders çalışma için taktikler


Bu yazımızda sizlere çalışmalarınız esnasında verimliliğinizi çok fazla artırabileceğiniz bazı yöntemlerden bahsedeceğiz. Bu yöntemler karmakarışık olan dünya ve ülke gündemi içerisinde bir şeyler üretmek ya da kendine bir hedef belirlemiş tüm insanlar tarafından uygulanabilir özellikteki yöntemlerdir. Özellikle ders çalışmakta yeteri kadar verimliliği yakalayamayan öğrenciler için bu yöntemler şiddetle tavsiye edilir.

Yöntem 1: Çalışma ortamınızı yenileyin veya değişiklikler yapın

Verimliliği artırmanın ilk kuralı çalışma ortamının temiz ve düzenli olmasıdır. Çalışma masası yeteri kadar ışık alabileceğiniz bir konumda olmalıdır. Çalışma masasını pencereye yakın bir yere konumlandırmalısınız. Masadaki oturma pozisyonunuzu hangi elinizi kullanıyorsanız onun tam tersinden güneş ışığı gelecek şekilde ayarlayın.

Masada oturduğunuzda tam karşınızdaki duvara çalışmanızın sonunda elde etmeyi planladığınız şeyin bir fotoğrafını asın. Çalışma masasına biraz dinamiklik ve enerji katmak çok önemlidir. Çalışma ortamınızda cep telefonu, televizyon gibi sizin verimliliğinizi azaltacak teknolojik nesnelerden uzak durun. Yoğun bir çalışma kampına girme niyeti olan insanlar başka insanlardan gelen sosyal medya bildirimlerine geldiği an değil, çalışma süresinin dışında kendi istediği bir zamanda erişmelidirler.

Yöntem 2: Yapılacaklar listesi oluşturun

Verimliliği artırarak başarıya ulaşmanın çok büyük bir kısmını "kişisel disiplin" oluşturur. Her sabah kalktığınızda günü nasıl geçirmeniz gerektiği ve neler yapacağınıza dair bir liste oluşturun. Bu liste çok detaylı olarak hazırlanmamalıdır. 3-5 maddeden oluşmuş ve ana hatları kapsayan bir liste günü verimli geçirmenizde yardımcı olacaktır.


Yöntem 3: Başkalarına bir şeyler öğreterek öğrenin

Bilimsel araştırmalar gösteriyor ki, kalıcı öğrenmede en yüksek oran başkalarına bir  şeyler öğreterek sağlanıyor. İnsanlar başkalarına öğrettiği şeylerin % 95'ini çok uzun bir süre hafızasından silemiyor.  Bu yöntemde çalışma masanızın hemen yanında sizin için çok önemli bir insanın resmini koymanızı istiyoruz. Çalıştığınız konuları o insanın resmine karşı anlatmanız sizin hem kalıcı öğrenmenizin oranını yükseltecek hem de neyi anlayıp neyi anlamadığınızın da farkında olmanızı sağlayacaktır. Bunu yaptığınızda kendinizi daha zinde ve canlı hissedeceksiniz.

Yöntem 4: Pomodoro tekniği uygulayın

Bu teknik hakkında internette ufak bir araştırma sonucu çok detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Teknik kısaca, mola vererek periyodik çalışma üzerine geliştirilmiştir. Okuldaki çocukların gün içinde periyodik olarak derse girmeleri ve teneffüse çıkmaları gibi siz de kendinize bir döngü planı oluşturun. En ideali, 25 dakikalık konsantre bir çalışmanın ardından özgürce kullanabileceğiniz 5 dakikalık bir mola vermek şeklinde olanıdır. 

Yöntem 5: Aynı anda tek bir konu üzerinde yoğunlaşın

Çalışmanız esnasında birden fazla konuya kafa yormak verimliliği çok yüksek oranda düşürür. Örneğin ders çalışmak için hazırlanan öğrenci, bir çalışma periyodu içerisinde farklı bir ders çalışmamalıdır. Bu olay İngilizcede "Multitasking" olarak tanımlanır. Çalışmadan önce yapacağınız bir sosyal medya paylaşımının sonucu çalışma esnasında zihninizi meşgul eder ve verimliliği düşürür. Bu tür paylaşımlar çalışma periyotları tamamlandıktan sonra yapılmalıdır.
mola vermek şeklinde olanıdır. 

Yöntem 6: Zihin dağınıklığına karşı uyarıcı bir asistan belirleyin

Çalışma esnasında yorgunluk ya da sıkılganlık belirtileri ortaya çıktığında esas hedefinizden uzaklaşmaya ve hayallere dalmaya başlarsınız. Bunu engellemek için kendinize hayali bir asistan belirleyin. Bu asistan hayali bir kişi ya da nesne olabilir. Düşünceleriniz dağıldığında o asistan devreye girsin ve size gerçek hedefinizin ne olduğunu hatırlatsın.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section