Prof. Dr. Feryal Özel kimdir? Feryal Özel'in hayatı ve akademik başarı öyküsü


Feryal Özel kimdir?

27 Mayıs 1975 tarihinde İstanbul'da dünyaya gelen Özel, doktor olan anne ve babanın iki çocuğundan biridir. 10 Nisan 2019 tarihinde bir kara deliğin dünyadan görüntülenmesinde görev alan 200 bilim insanından biridir. Halen Arizona Üniversitesi'nde Astrofizik profesörü olarak bilimsel çalışmalarını sürdürmektedir.

Feryal Özel'in eğitim ve kariyer yaşamı

Lise eğitimini Üsküdar Amerikan Lisesi'nde tamamladıktan sonra New York'ta bulunan Columbia Üniversitesi'nde Fizik ve Uygulamalı Matematik eğitimi almış, bölümünden 1996 yılında ikincilik derecesi alarak lisans eğitimini tamamlamıştır. 


1997 yılında Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da bulunan "Niels Bohr Institute”de yüksek lisansını tamamladıktan sonra  Harvard Üniversitesi‘nin doktora programına kabul edildi ve Amerika'ya yerleşti. Feryal Özel, 2002 yılında Harvard Üniversitesi‘nde astrofizik alanında doktorasını başarıyla tamamladı. O yıllarda yazdığı doktora tezinde Yüksek manyetik alanda nötron yıldızlarının ilk kuantum hesaplarını yapması bilim çevrelerince çok kabul gördü ve çok yankı uyandırdı. 

2001 yılında yine kendi gibi çok başarılı bir astrofizikçi olan Yunan vatandaşı Demetrios ile New York'ta evlendiler. Türkiye'nin NASA'daki gururu olan Prof. Özel, aynı zamanda Türkiye Bilim Akademisi üyesidir.


2002-2005 yılları arasında NASA İleri Araştırmalar Enstitüsü'nde görev alan bilim insanımız, 2002 yılında doktor, 2003 yılında yardımcı doçent, 2004 yılında doçent ve 2005 yılında henüz 30 yaşında iken profesör unvanı almıştır. Akademik kariyer basamaklarını çok hızlı bir şekilde tırmanan başarılı bilim insanı, 2003 yılında açıklanan ve dünyanın en başarılı bilim insanlarının yer aldığı "Büyük Fikirler" listesine girmeyi de başarmıştır.

Feryal Özel halen astrofizik alanında dünyanın en iyisi olan Arizona Üniversitesi'nde fizik ve astronomi dersleri veriyor. NASA'nın kara delikleri gözlemlediği Hubble ekibinde yer alıyor. 

Tags :-

Yorum Gönder

0 Yorumlar