Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Ay Bir Anda Yok Olursa Dünya'da Neler Yaşanır?

Ay, yüzyıllardır gökyüzündeki en etkileyici ve gizemli cisimlerden biri olarak insanların hayal gücünü beslemiştir. Gezegek sistemimizdeki tek doğal uydumuz olan Ay, gelgitlerden tutun da tarihi olaylarla bağlantısına kadar pek çok etkiye sahiptir. Ancak, düşünsenize bir anda Ay yok olursa neler olurdu? Bu makalede, hayalî bir senaryo üzerinden dünyada meydana gelebilecek değişiklikleri ve etkileri inceleyeceğiz.

🔴 Ay'ın Genel Özellikleri

Ay, kütlesi Dünya'nın kütlesinden 81,3 kat daha küçük ve hacmi Dünya hacminin sadece % 2'si kadar olan uydumuzdur. Ay'ın yeryüzü tamamen toz ve kaya kütlesinden oluşur. Ay'ın Dünya'ya uzaklığı yaklaşık olarak 84 bin km kadardır. Ayın yüzey sıcaklıkları gündüzleri 122, geceleri ise -133 santigrat derece arasında değişmektedir.

Büyüklüğü Dünya'ya kıyasla çok küçük olmasına rağmen yüksekliği 5 bin metreyi aşan çok sayıda dağ bulunur. Atmosferi olmadığı için sürekli meteor saldırısına maruz kalan uydumuzun yüzeyi çarpışmaların oluşturduğu dev boyutlu kraterlerle kaplıdır. Verdiğimiz rakamsal bilgilere ve özelliklerine bakıldığında  herhangi bir canlı yaşamı uygun koşullara sahip değildir.



🔴 Ay'ın Yok Oluşunun İklimlere Etkisi

Bu kayboluşun ölümcül etkilerini kısa sürede hissetmeye başlarız. Ay'ın küçük boyutlarına rağmen Dünya üzerine uyguladığı çekim kuvveti Dünya'nın ekseninde 23 derecelik bir eğim olmasını sağlar. Bu eksen eğikliği, mevsimlerin düzenli olarak oluşmasını sağlar. Ay'ın yok olmasıyla birlikte sabit olan eksen eğikliği kaybolacak ve iklimlerin düzeni tamamen alt üst olacaktır. 

Örneğin, ülkemiz ortalama sıcaklığın gündüzleri 50°C geceleri ise -50°C olan bir çöl ülkesi haline gelecektir. Bu koşullarda gündüzleri suyun aşırı buharlaşması geceleri ise donma sebebiyle su kaynakları tükenme noktasına gelirdi. Ekvator bölgesi ise şartların daha ağır yaşanacağı ve yaşamın hiç bir şekilde devam edemeyeceği yerler haline gelir. Kuzey kutup dairesi aylar süren karanlığın etkisiyle yıllar içinde -180°C ortalama sıcaklığa sahip olurken güney kutup dairesi ise tam bir fırın haline gelirdi.



🔴 Ay Yok Olursa Deniz Yaşamı Tamamen Biter

Dünya üzerinde oluşan gelgit olaylarının %70'inden tek başına Ay sorumludur. Ay'ın ortadan kaybolmasıyla beraber gelgit olayları büyük oranda yaşanmayacağı için deniz ekosisteminin besin zinciri tamamen kopacak ve deniz yaşamı hızla yok olacaktır. 



🔴 Ay Yok Olduğunda Dünya Daha Hızlı Döner

Kuvvet dengesi bozulan Dünya eskiye nazaran daha hızlı dönmeye başlar. Gezegenler ne kadar hızlı dönerse atmosferindeki rüzgar hareketleri de o derecede sert olur. Ay'ın yok olması durumunda hızı saatte 150 km'yi aşan sert rüzgarlar ve devasa yıldırımlar günlük hayatımızın bir parçası haline gelir. Sahiller ve çok rüzgar alan bölgeler artık yaşanmaz bir hale gelecektir. Dönüş hızı artan Dünya'da bir süre sonra günler 24 saat yerine 15 saat olarak yaşanmaya başlar. 


🔴 Ay Yok Olduğunda Dünya'nın Çekim Kuvveti Artar

Ay, Dünya'nın çekim etkisine karşılık zıt yönde bizi çekerek yaşamımızdaki hareketlerimizi zorlanmadan yapmamızı sağlar. Hem Dünya'nın hızının artması sebebiyle hem de Ayı'n çekim etkisinin kalkmasıyla bizi yere doğru çeken kuvvet o kadar artar ki artık adım atmaya dahi enerjimiz kalmayabilir. Bu etki, ilerleyen nesillerde insanların boylarının kısalmasına ve enlerinin artmasına neden olur.



🔴 Ay, Dünya'nın Kalkanı Gibidir

Uzay boşluğunda serseri olarak dolaşan meteorlar bazen Dünya'ya doğru yönelirler. İşte bu meteorların önemli bir bölümü Dünya'ya doğru yöneldiklerinde Ay'ın çekim etkisine kapılarak Dünya'ya çarpmak yerine Ay'a çarparlar. Ay'ın olmadığı bir uzay ortamında dünyamız önemli bir savunma gücünü kaybeder ve Dünya üzerine olduğundan çok daha fazla gök cismi düşmeye başlar. Ayrıca Ay'ın çekim etkisi volkanik hareketler üzerinde de çok fazladır. Ay yok olursa olduğundan çok fazla volkan ve yer hareketi görebiliriz. 

Ay bir anda ortadan kaybolursa bu, insan neslinin sonu olmayacak belki ama, dünya üzerindeki yaşam alanımız önemli ölçüde daralacak, süreç içinde fiziksel görünümümüz değişmeye başlayacak, yaşantımız, beslenmemiz ve psikolojimiz Ay'ın ortadan kalkmasıyla birlikte büyük değişikliklere uğrayacaktır.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section