Pangolin Nasıl Bir Hayvandır, Özellikleri Nelerdir?


Pangolinler, Manidae ailesine ait, sıradışı görünümleri ve benzersiz özellikleriyle dikkat çeken memelilerdir. Bu hayvanlar, özellikle Asya ve Afrika’nın tropikal bölgelerinde bulunurlar ve dünyanın en çok kaçak avlanan hayvanları arasında yer alırlar.

Pangolin, derisinin tamamı, başı ve kuyruğunun üst kısmı keratin yapısındaki sert pullarla kaplı olan tek memeli hayvandır. Koronavirüsün ilk olarak bu hayvandan yayıldığının Çinli uzmanlar tarafından açıklanmasıyla dikkatleri üzerine çeken pangolinle ilgili merak edilen tüm detaylar...



🔴 Fiziksel Özellikleri

Pullu karıncayiyen olarak tanınan pangolinin vücudunu tamamen kaplayan sert yapılı pullar, hayvanın toplam ağırlığının %20'sini oluşturur. Bu haliyle pangolin üzerinde sürekli ağır bir zırh taşıyan savaşçı gibidir. Tehlikeyi sezdiği anda pullar dışarıda olacak şekilde top halini alır. Kol yapıları çok güçlü, pençeleri ise çok keskindir. Dünya üzerinde baştan kuyruk ucuna kadar 90-180 cm uzunluğa sahip olabilen dört farklı pangolin türü vardır. Yetişkin en iri pangolinlerin ağırlığı 30 kg'ı bulabilir.



🔴 Pangolinin Yaşam Özellikleri 

Dünyada dördü Afrika'da dördü de Uzak Doğu Asya'da olmak üzere sekiz farklı türde pangolin yaşar. Pangolinler gündüz ortalarda pek görünmezler. Çiftleşmek dışında iki pangolini bir arada görmek pek mümkün değildir. Geceleri avlanmaya çıkarlar ve diyetlerinin büyük bölümünü karıncalar ve termitler oluşturur. Yapışkan dillerinin uzunluğu sayesinde ağaç kovuklarının ve termit yuvalarının derinlerine kadar kolayca ulaşabilirler. Karınca saldırılarından korunmak için kulak ve burunlarını kapatabilme özellikleri vardır.



🔴 Koruma Durumu

Pangolini bir aslanın pençeleri arasında bile koruyabilen zırhı maalesef insana karşı koruyucu değildir. Tüm dünyada yasak olmasına rağmen kaçak avcılar tarafından sıklıkla avlanırlar. Dünya üzerinde yasadışı ticareti en fazla yapılan hayvan pangolindir.

Afrika'da eti için, Çin'de ise bazı hastalıklara iyi geldiği inancı nedeniyle kaçak olarak avlanmaktadır. Avcıların bu hayvanı öldürmek için çok çaba sarf etmelerine gerek te yok zaten. Hayvan avcıları gördüğünde top haline geliyor. Alınarak poşete konulan hayvan havasız bırakılarak öldürülüyor. Pangolin Türkiye'de yaşamamasına rağmen İstanbul Havalimanı'nda 2019 yılı Temmuz ayında 1.2 ton  pangolin zırhı ele geçirilmişti.

Tags :-

Yorum Gönder

0 Yorumlar