Valla Kanyonu ve seyir terası / Kastamonu

Batı Karadeniz'in bilinen doğal güzelliklerinin yanında gizli kalmış ve keşfedilmeye hazır o kadar çok cenneti var ki... İşte bunlardan biri de Kastamonu'da bulunan ve Türkiye'deki ikinci en derin kanyon olan Valla Kanyonu. Valla Kanyonu tüm güzellikleriyle ziyaretçilerini bekliyor...


Valla Kanyonu nerededir?

Valla Kanyonu Kastamonu'nun Pınarbaşı ilçesi sınırlarında yer alır. Pınarbaşı ilçe merkezine uzaklığı 25 km'dir. Muratpaşa (Valla) köyü kanyona en yakın yerleşim yeridir.  Muratpaşa köyüne ulaşım ilçe merkezinden minibüs ya da taksilerle sağlanmaktadır. Köyden sonra yoğun ormanlık bir bölgeden geçilerek kanyona ulaşılır. Kanyon, Küre Dağları Milli Parkı'na dahil edilerek koruma altına alınmıştır.


Valla Kanyonu nasıl keşfedildi?

Kanyon elbette bölge insanı tarafından bilinen bir yer ancak, turistik olarak tanınması yakın bir zamana denk geliyor. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden bir grup gencin 1994 yılında bölgeyi ziyaretleri sırasında kaybolarak 14 günün sonunda Kastamonu'nun Cide ilçesinde ortaya çıkmalarıyla üne kavuşan bir turizm bölgesidir.


Valla Kanyonu ne kadar büyük?

12 km uzunluğa sahip bu doğa harikasının en büyük özelliği ise yer yer 1200 metrelik uçurumlarıyla dünyanın en derin ikinci kanyonu olması. 2 bin 500 nüfuslu küçük bir ilçe olan Pınarbaşı, böyle büyük bir kanyona ev sahipliği yapıyor. Kanyonda yürüyüş yolları ve üç katlı seyir terası bulunmaktadır.


Valla Kanyonu'nun özellikleri

Valla Kanyonu'nu girişi Muratpaşa Köyü yakınlarındadır. Kanyon içinde 12 km' lik bir yürüyüşün sonunda Cide ilçesi Loç Vadisi Hamitli Köyü'nden çıkış yapılabiliyor. Kanyon boyunca tehlikeli geçişler olmasından dolayı bu uzun yürüyüş için eğitim sertifikanızın ve geçiş izninizin bulunması gerekiyor. Bu şartları sağlayan doğa severler 40'tan fazla şelale görme imkanına sahip oluyor.

Yürüyüş esnasında yaban hayatının zenginliğine de şahit olabilirsiniz. Bölgede çok sayıda şahin ve akbaba yaşamaktadır. Devrekani Çayı'nın Küre Dağları'nı aşındırmasıyla oluşan bu doğa harikasına 08:00 -22:00 saatleri arasında giriş serbest . 2021 yılında kanyona giriş için tam bilet 5 TL, indirimli bilet ise 2,5 TL olarak ücret alındı. Doğanın tüm güzelliklerini fark edebilmek için kanyona erken saatlerde giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Tags :-

Yorum Gönder

0 Yorumlar