Türk oyun yazarı, şair ve eleştirmen. Aslen Kayserili bir aileye mensup olan Ahmet Turan Oflazoğlu, 17 Şubat 1932 tarihinde babasının imam olarak görev yaptığı Adana'ya bağlı İsahacılı Köyü'nde dünyaya geldi. Çocukluğunun ilk dönemlerini ise Ceyhan'a bağlı Mangıt Köyü'nde geçirdi.
Küçük yaşta babasından Kur'an eğitimi aldı
Babası Ahmet Fevzi Bey tarafından küçük yaşta Kur'an eğitimi aldı. Küçük Turan, bu eğitime başlamasına vesile olan bir rüya gördü ve rüyasında "Bu diyardan Abdulkadir Geylani geçti" şeklinde bir ses işittiğini babasına söyleyince babası Kur'an öğrenmesinin zamanının geldiğine karar verdi.
Babasının ölümü ve zor geçen ilkokul yılları
Turan Oflazoğlu henüz 9 yaşında iken babası Ahmet Fevzi Bey zatürre sebebiyle hayatını kaybetti. Küçük Turan annesi Hanife Hanım'la birlikte Ceyhan'da çalışan ağabeyi Bekir Sami'yle birlikte bir yıl geçirdi. İkinci Dünya Savaşı'nın olumsuz etkileri nedeniyle annesiyle birlikte memleketleri olan Kayseri'nin Bünyan ilçesinde bulunan dayısının yanına dönerler. Bünyan İlkokulu'ndan birincilikle mezun oldu.
Öğretmeni yeteneklerini keşfediyor
İlkokul yıllarında öğretmeni Yusuf Batur tarafından tiyatral yeteneği keşfedilen Oflazoğlu, okulda düzenlenen tiyatro ve temsil gösterilerinde hep baş rol oyuncusu olarak rol aldı. Öğretmeni de kasaba halkına kendi hazırladığı figürlerle Karagöz gösterileri düzenlerdi. Bulunduğu kasabada ortaokul olmaması nedeniyle babasının köyü olan Karadayı Köyü'ne gitti ve çiftçilikle uğraşmaya başladı. Köyde uzun kış gecelerinde "Köroğlu" ve "Hazreti Ali Cengi" adlı destanları okudu.
Ortaokul ve lise eğitimi
İlkokul sonrasında eğitimine devam etmek isteyen Oflazoğlu, 1945 yılında İstanbul'a büyük ağabeyi Mustafa'nın yanına gitti. Kumkapı Ortaokulu'nda okuduğu yıllarda Tarih ve İngilizce derslerine karşı oldukça ilgili bir öğrenci oldu. Lise eğitimini 1951 yılında Vefa Lisesi'nde tamamladıktan sonra Fenerbahçe Futbol Takımı seçmelerine katıldı. Seçme antrenmanları sırasında sakatlandığı için futbol hayatı başlamadan bitmiş oldu.
Üniversite eğitimi
Liseden sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazanan Oflazoğlu, Dr. Oğuz Bey'in "hayallerini sınırladığı ve yaradılış özelliklerine aykırı olduğu" yönündeki tavsiyesi üzerine 1 yılın sonunda hukuk okumaktan vazgeçerek İngiliz Dili ve Edebiyatı okumaya başladı. Burada da 3 yıl eğitim aldıktan sonra okuldan tekrar ayrıldı ve felsefe okumaya karar verdi. Üniversite yıllarında yazdığı "Limon" adlı şiiri Peyami Safa tarafından çıkartılan "Türk Düşüncesi" adlı dergide yayınlandı. Aynı şiir Behçet Kemal Çağlar tarafından radyo programında okununca edebiyat dünyasında ismi duyulmaya başladı.
Şairlikten oyun yazarlığına geçiş
Lise yıllarından beri kuvvetli olan kalemini şiirden yana kullanan Oflazoğlu, Ahmet Hamdi Tanpınar tarafından şiirlerini yayınlamaya ve oyun yazarlığını denemeye teşvik edildi. 1963 yılında burslu olarak Washington Üniversitesi'nde oyun yazarlığı eğitimi almaya başladı. Kendisine verilen bir ev ödevinde kendi yazdığı "Keziban" adlı oyunu İngilizceye çevirdi. Bu oyun Amerika'da sahnelenip beğenildiğinde Oflazoğlu şiirden oyun yazarlığına geçmiş oldu.
Ülkeye dönüş ve emeklilik hayatı
1964 yılında Türkiye'ye dönmeye karar veren Oflazoğlu TRT İstanbul Radyosu'nda Dramaturg olarak görev aldı. 22 Temmuz 1968 tarihinde Ayşe Sevil Göze ile evlendi ve bu evlilikten Görkem ve Gizem isminde iki kız çocuğu oldu. 17 Şubat 1997 tarihinde TRT'deki görevinden emekli olan Oflazoğlu, halen İstanbul'daki evinde, şiir ve tiyatro çalışmalarını sürdürmektedir.
Ahmet Turan Oflazoğlu'nun eserleri
Tiyatro Oyunları
- Keziban (1967)
- Allah'ın Dediği Olur (1967)
- Deli İbrahim (1967)
- IV. Murat (1970)
- Sokrates Savunuyor (1971)
- Elif Ana (1980)
- Fatih (Bizans Düştü) (1981)
- Genç Osman (1981)
- Kösem Sultan (1982)
- III. Selim Kılıç ve Ney (1983)
- Güzellik ile Aşk (1986),
- Atatürk (1986)
- Cem Sultan(1986)
- Sinan (1988)
- Gardiyan (1989)
- Dörtbaşı Mamur Şahin Çakır Pençe (1991)
- Kanunî Süleyman (1997)
- Yine Bir Gülnihal (1997)
- Korkut Ata (1998)
- Yavuz Selim (1999)
TV ve film senaryoları
- Topkapı (1992)
- Mütarekeden Büyük Taarruza (1994)
Diğer eserleri
- Seçme Şiirler -Rilke (1976)
- Shakespeare (1977)
- Molière (1978)
- Duino Ağıtları - Rilke (1979)
- Seçme Şiirler - Hölderlin (1997)
Detaylı Bilgi ve Kaynak : http://www.turanoflazoglu.com