Sivas'ta saklı kalmış bir cennet - Gökpınar Gölü


Bu yazımızda, Türkiye'nin nadir güzelliklerinden, çok ta tanınmayan bir gölünün tanıtımıyla sizlerle birlikteyiz. Sivas'ın Gürün ilçesi sınırları içinde bulunan Gökpınar Gölü bozulmamış doğasıyla pek çok canlıya ev sahipliği yapıyor. Bu gölün yeşilin ve suyun birleşimiyle oluşan doğal güzelliği çok sayıda dalgıcı kendisine çekmeyi başarıyor.

Gökpınar Gölü doğal bir akvaryum gibi


Gökpınar Gölü, Anadolu'nun saklı kalmış cennet köşelerinden biri. Adını turkuaz rengi sularından alan bu göl, içindeki balık çeşitliliği ve balık bolluğu ile göz kamaştırıcı doğal bir akvaryum özelliğine sahip. Berrak suyu ve canlı çeşitliliğinin bol olması doğa sever dalgıçlar için burayı cazip bir akvaryum haline getiriyor. Yıl boyunca yüzlerce dalgıç gölde sportif amaçlı dalış gerçekleştiriyor.

Gökpınar Gölü acemi balık adamlar için eşsiz bir pratik alanı. 1300 metre rakımın üzerinde yapılan dalışlar  "irtifa dalışı" olarak nitelendiriliyor. Afet koordinasyonu bünyesinde görevli olan dalgıçlar burada eğitim alıyorlar. Dalgıçlar buradaki dalışlarında deniz seviyesine oranla iki kat daha fazla basınca maruz kalıyorlar. Bu da balık adamları derin deniz dalışlarına hazırlıyor.

Bölgeye çevre illerden yoğun ilgi var


Gökpınar Gölü, Gürün ilçesine 10 kilometre uzaklıkta ve 1470 metre rakımda yer alıyor. Bu göl, serin suları ve etrafındaki yoğun yeşil doğası ile bölge halkının vazgeçemediği bir mesire yeridir. Çevresindeki Kahramanmaraş, Kayseri, Malatya ve Sivas illeri ve ilçelerinden çok sayıda kişi Mayıs ayından itibaren özellikle hafta sonlarını değerlendirmek üzere bu göle akın ediyor. Yakın bölgelerden turizm amaçlı düzenlenen turlar ve okul gezileriyle gelen kişiler Gürün ekonomisine ciddi bir katkı sağlıyor. 

Bu göl hiç bir zaman buz tutmuyor


Gökpınar Gölü'nün farklı olmasını sağlayan bir başka özelliği ise göldeki su sıcaklığının yaz kış hep 11 santigrat derecede sabit kalıyor olması. Bölgede kış mevsimi çok sert geçmesine rağmen göl hiç bir zaman buz tutmuyor. Bunun sebebi ise gölün beslenmesinin dipten kaynayan sularla gerçekleşiyor olması. Sizler de bu 3 bin metrekarelik doğal akvaryumu merak ediyorsanız Sivas'ın Gürün ilçesinden geçecek bir rota hazırlamanızı tavsiye ederiz. Bu gölü gezmiş olanlardan da yorumlarını bekliyoruz...
Tags :-

Yorum Gönder

0 Yorumlar