Motosiklet sınıfları ve kullanım özellikleri

Özgürce seyahat etmenin en zevkli araçlarından olan motosikletler insanların zevklerine ve çok çeşitli ihtiyaçlarına göre tasarlanan ve üretilen harika araçlardır. Bu yazımızda sizlere konfor, ihtiyaç, özgürlük, şıklık gibi kavramlar dikkate alınarak üretilen motosikletlerin çeşitlerinden ve özelliklerinden bahsedeceğiz.

Kullanımı kolay başlangıç motoru : Commuter


Motosiklet kullanmaya başlayacak ya da kalabalık şehir trafiğinde rahat etmek isteyenlerin tercih etmeleri gereken türdür. Hafif ve kontrolünün kolay olmasının yanında sağlamlığı, hızlanması, bakım yakıt masrafının düşük olması gibi nedenlerle özellikle kuryeler tarafından çokça tercih edilirler. Motosiklet tutkunuysanız ve uzun seyahatleriniz için ağır ve konforlu bir motorunuz varsa onunla şehir içi trafiğinde rahat edemezsiniz. Böyle bir durumda ikinci bir motor olarak Commuter sınıfı tercih edilebilir. Bu tür motorların en büyük dezavantajı ise yüksek performans ve konfor gereken durumlarda ortaya çıkıyor.

Çokça ve horca kullanılan motosiklet: Scooter


Bazen arkasında taşıdığı pizzalarla, bazen önüne yığılmış su damacanalarıyla şehir trafiğinde çokça görmeye alışık olduğumuz scooterlar en yaygın olan motosiklet türlerinden biridir. Ülkemizde bu kimliğiyle öne çıkan scooter, özellikle İtalya'da Vespa markasıyla rahatlığın ve prestijin bir arada olduğu sembol haline gelmiştir. Plazalarda çalışan beyaz yakalı insanlar arasında da işe gidip gelirken biraz daha üst sınıf ve pahalı scooter modellerinin yaygın olarak kullanıldığını görebilirsiniz.

Bu motosikletlerin, şehir içindeki pratik kullanımı, koltuk altında bagajı olması, maliyet kalemlerinin üzmemesi gibi avantajlarının yanında küçük tekerlerinin yol sarsıntılarını fazlaca hissettirmesi, trafikte araçtan bile sayılmaması gibi dezavantajları da bulunuyor.

Scooter dediğin böyle olur: Maxi Scooter


Günlük hayatta horca kullanılan scooter, boyutu büyütülüp, konforlu hale getirilerek içine de bir kaç tane fazladan beygir sıkıştırılırsa ne olur dersiniz? Cevabını bulmak zor değil. Uzun yolculukları artçınızla birlikte konforlu bir şekilde gerçekleştireceğiniz uzun yol motosikleti "maxi scooter" ortaya çıkar. Elbette bu tür değişiklikler aracı hem pahalı hale getiriyor hem de kullanım maliyetlerini artırıyor. 250 cc hacmindeki bir maxi scooter, dik oturuş pozisyonu, rüzgarı azaltan aerodinamik yapısı, otomatik vitesiyle ve rahat koltuğuyla size uzun yolda keyif vermeye yeterli olacaktır.

Keyfinize göre şekil alan motosiklet: Cruiser


Amerikan filmlerinde motosiklet çetelerinden tanıdığımız bu sınıf motosikletlere bizim ülkemizde (yanlış ta olsa) chopper (çapır) adı verilmiş. Aslında fabrikadan çıkışta orijinal hali "cruiser" olan motosiklet, sahibi tarafından sonradan aksesuarlar eklendiğinde "custom" adını alıyor. Bizim yanlış olarak sınıflandırdığımız "chopper" ise, özel imalathanelerde sadece kişiye özel tasarımlarla üretilen ve dünyada bir eşi daha olmayan motosikletlere verilen isimdir.

Özgürce dünyayı dolaşabilirsiniz : Touring


Artçısyla birlikte uzun ve konforlu motosiklet seyahatleri yapmak için en ideal motosiklet sınıfı bu olsa gerek. Bolca depolama alanı ve devasa boyutuyla mesafeler kolayca altınızdan kayıp gidecektir. Elbette bu konforlu araç güçlü de olmalıdır. Bu sınıfın en büyük dezavantajları şehir içine uygun olmaması, çok fazla teknolojik donanıma sahip olmasından dolayı bakımının ve tamirinin pahalı olması ve bozuk yollara karşı çok hassas olması sayılabilir. 

Hem yol hem arazi daha ne olsun: Enduro


Son süratin değil de torku sayesinde ivmelenmenin ön plana çıktığı endurolar son 20 senede çok fazla çeşitlendi ve çok ilgi gördü. Enduro, uzun yol seyahatlerinde yolun düzgün ya da bozuk olmasını önemsemeyen, her yol şartında kullanıcısı gücü ve konforuyla memnun etmeyi başaran bir motosiklet türüdür. 

Motosikletlerin dağ keçisi : Cross


Normal trafik içinde kullanmaya ruhsat verilmeyen motosiklet tipidir. Sarp arazilerde sürüş için tasarlanmalarından dolayı far, ayna sinyal gibi donanımları bulunmaz. Bu sınıftaki motorlar ulaşım amaçlı değil hobi amaçlı kullanılırlar. Parkura kadar özel bir araçla taşınmaları gerekir. Parkurda maksimum performans göstermek için hafif ve dayanıklı malzemeden üretilirler.

Motosikletlerin hız canavarı : Supersport (Racing Motor)


Yüksek hızlara aniden çıkabilme, hızlıyken aniden yavaşlama ya da durma. Bu motorların doğasında hız var, bu motorların ana vatanı yarış pistleri. Sokakta gördüğümüzde "kaçlık" olduğunu ve "kaç bastığını" sormadan geçemeyeceğimiz bo motorlar genel olarak 600 cc veya 1000 cc olarak üretiyorlar. Yarış için pistlerde vahşi bir görünüm sergileseler de trafikte kullanmak için biraz evcilleştirmeleri gerekiyor. Tabii bu kadar güç ve performans az yakıtla elde edilemiyor. 

Hızlı ve sade: Naked (Çıplak)



Bu motor grubuna naked (çıplak) denilmesinin ardındaki neden üzerinde kaporta ve kaplama detaylarının (karenaj) bulunmuyor olması. Olası bir kaza durumunda karenaj bulunmuyor olması daha az masraf çıkması anlamına gelir. (Allah can kaybı vermesin). Oldukça seri ve güçlü motorlardır. Kendi motor hacmine sahip supersport modellere göre şehir trafiğinde daha rahat kullanıma sahiptir. Karenaj olmaması nedeniyle rüzgardan fazlasıyla etkilenirler. Uzun yolda sürücüyü yoran tarzda motosikletlerdir.
Tags :-

Yorum Gönder

0 Yorumlar