İnternet alışverişlerinde ürün yorumları ne kadar güvenilir?

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından Avrupa'da kullanıcıların çevrim içi alışverişlerde kullandıkları 200'den fazla internet sitesinde kullanıcı yorumlarıyla ilgili inceleme yapıldı. Yapılan açıklamada ürünlere yapılan kullanıcı yorumlarının yarıdan fazlasının gerçeği yansıtmadığı açıklandı.


İnternetten alışveriş çok yaygınlaştı

2020 yılından itibaren hayatımıza musallat olan ve çeşitli varyasyonlarıyla hayat düzenimizi bozmaya devam eden virüs pandemisi alışveriş alışkanlıklarımızı da değiştirerek online alışverişi tarihi zirvelere taşıdı. Hal böyle olunca "internet alışverişi" dünyasında da kafa karışıklıkları oluştu. Alıcılar bir ürünü almadan önce kullanıcı yorumlarına çok fazla önem vermeye başladılar.


Ürün yorumları gerçeği ne kadar yansıtıyor?

Avrupa Birliği ülkelerinde alışveriş sitelerine uygulanan yaptırımlar üst düzeyde olsa da insanların en çok tercih ettikleri 223 alışveriş sitesindeki ürün yorumlarının yarıdan fazlasının gerçeği yansıtmayan ve kullanıcının yanlış karar vermesine neden olabilecek yorumlar olduğu belirlendi.

Alışveriş siteleri her ne kadar ürünü gerçekten satın almış kişilere yorum yapabilme hakkı tanıyor olsa da ticareti düzgün yapmaya niyeti olmayan bazı site veya mağaza sahiplerinin "tanıdıklarına" alışveriş yaptırarak yorum kısmına müdahil olabildikleri biliniyor. Ayrıca daha az denetimli olan arama motorlarındaki yorumlar ise daha az güvenilir olarak nitelendiriliyor.

AB Komisyonu tarafından yayımlanan rapor, sitelerin 3'te 2'sinin yorumları yapan kişilerin gerçek müşteri, yorumların ise gerçekçi yorumlar olup olmadığı konusunda yeterince hassas davranmadıklarını ortaya çıkardı. Benzer oranların ülkemizdeki online alışveriş sitelerindeki durumu hakkında bir veri bulunmuyor.


Ürün yorumlarının nasıl depolandığı, gerçekliğinin nasıl tespit edildiği hakkında yetkili makamlara bilgi vermeyen internet sitesi oranının % 55 civarında olduğu belirtilen raporda, online hizmet sunanların ya da ürün satanların yarıdan fazlasının AB tüketiciyi koruma yasalarına aykırı davrandıkları açıklandı.

Benzer Yayın:


Tags :-

Yorum Gönder

0 Yorumlar