Görme engelliler için kızılötesi gözlük

Bilim ve teknoloji uygulamaları uyumlu çalıştığı zaman toplumsal hayatta zorluk çeken dezavantajlı insanların hayatını kolaylaştıran pek çok araç günlük hayatın içine dahil olabiliyor. Bilim insanlarının son icatlarından olan kızılötesi gözlük ve ona bağlı elektronik sistem, görme engeli bulunan insanların hayatlarını bir hayli kolaylaştıracak özellikler taşıyor.

Kızılötesi sistem görme engellilerin hayatını kolaylaştıracak


Son teknoloji kullanılarak görme engellilerin toplum içindeki yaşayışını biraz daha iyileştirmek üzere tasarlanan bu gözlük, kola takılan titreşimli pedler sayesinde daha rahat dolaşma ve engellerden üst seviyede kaçınmayı sağlayacak. Görme engellilerin dolaşırken en çok kullandıkları araç bastonlarıdır. Baston, yakındaki engellerin tespit edilmesi için yararlı olsa da daha uzak konumdaki engellerin tespiti açısından bir işleve sahip değildir.

Yeni geliştirilen bu kızılötesi gözlük sayesinde yakın çevredeki nesnelerin algılanması ve daha rahat hareket edilmesi mümkün olabilecek. Cihazı geliştiren Münih Teknik Üniversitesi'nden Manuel Zahn ve Ahmed Khan, cihazın deney aşamalarına katılan gönüllülerin bu cihazı kullanarak %98 oranında doğrulukla gezinmeyi başardıklarını bildirdiler.

Kızılötesi gözlük nasıl çalışıyor?

Bir çift kızılötesi kamera 3D baskılı gözlüklere monte edilmiş. Kamera tarafından algılanan çevreye ait görüntüler küçük bir bilgisayar aracılığıyla çevre haritasına dönüştürülüyor. Bilgisayar, oluşturulan çevre haritasına ait verileri kişinin koluna ait pedler üzerinde titreşim oluşturacak sinyallere dönüştürüyor. Böylece sistemi kullanan görme engelli kişi, yakın çevresindeki engellere yaklaşmaya başladığında titreşimle uyarılmaya başlıyor. 

Cihaz geliştirilmeye açık olarak planladığı için önümüzdeki yıllarda hem görme engelli insanların hem de karanlıkta yürüyen normal insanların hayatlarını çok kolaylaştıracak özellikler kazanabilir. 
Tags :-

Yorum Gönder

0 Yorumlar