Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Balıkdamı Kuş Cenneti - Sivrihisar/Eskişehir


Balıkdamı Kuş Cenneti nerededir?

Eskişehir'e bağlı Sivrihisar ilçe merkezinin 25 km güney tarafında yer alan 800 metre rakımlı Balıkdamı, İç Anadolu Bölgesi sınırları içinde gizli ve korunaklı yapısıyla 286 tür kuşa ev sahipliği yapıyor. Balıkdamı ilk olarak 1980 yılında ikinci derece Doğal Sit Alanı olarak ilan edildi. 1994 yılında ise doğal yaşam için önemi anlaşılınca literatürdeki derecesi yükseltilerek "Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Sahası" kategorisine alındı. En son olarak 2020 yılında "Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı" olarak tescil aldı.

Balıkdamı'nın özellikleri nelerdir?

Sivrihisar sınırlarında Sakarya Nehri'nde oluşan su taşkınlarının bölgeye kattığı bir doğa harikası olarak 286 kuş türüne gıda ve barınma ve üreme imkanı sunan bu sulak alan, gizli kalmış ve çok az bilinen bir kuş cenneti olma özelliği taşıyor. Çok sayıda küçük göletten ve büyük sazlıklardan oluşan bölge, kuş gözlemcileri ve doğa severler için çok ideal bir mekan olarak ön plana çıkıyor.

Balıkdamı, sulak alanlar sınıflandırmasında "su basar çayır ekosistemi" olarak tanımlanıyor. Bölgedeki balık bolluğu, suların temiz olması, ve pek az bilinir olması bu bölgeyi kuşlar için ideal yaşam alanı haline getiriyor. Türkiye'de düzenli olarak gözlemlenen 366 kuş türü bulunuyor. Balıkdamı ise bu türlerden 286 tanesine ev sahipliği yapıyor. Jeolojik yapısı ve sağlıklı ekosistem yapısıyla dikkat çeken bölgenin hem üstün derecede korunması hem de ülke turizmi açısından tanıtılması gerekiyor.

Balıkdamı hem kano sporu hem de kuş gözlemi için ideal yer 

Bölgedeki sulak alanın 30 bin dönüm olması ve oluşan su kanallarının kıvrımlı yapısıyla "Türkiye'deki Amazon" olarak tanımlanması buranın kuşlar için ne kadar önemli bir sulak olduğunu anlatmaya yeter. Göçmen kuşların yanında yerleşik türlere de cömert bir şekilde ev sahipliği yapan Balıkdamı, kano ile gezinti yapmak ya da kuş gözlem kulesinden doğal hayatın tadını çıkarmak için bulunmaz bir yer. Doğal hayatın kendi akışında devam ettiği böyle yerlerin turizme kazandırılmasının doğal yapıyı bozabileceği endişesini taşıyor olsak ta gerekli tedbirlerin alınmasıyla ülkemize kuş gözlemciliği turizminde büyük katkılar sağlayacaktır.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section