Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Araçlarda kullanılan sıvı türleri ve bakımları

Araçların uzun ömürlü olması ve güvenli sürüş için kullanılan çeşitli sıvıların özelliklerini yitirmeden bakımlarının yapılması ve zamanında değiştirilmesi çok önemlidir. Peki kullandığımız araçlarımız için önemli olan bu sıvılar nelerdir, bakımları ve değişimleri ne zaman yapılmalıdır? 



Araçlarda kullanılan sıvılar nelerdir?

Periyodik araç bakımlarında kontrol edilmesi ve zamanı geldiyse mutlaka değiştirilmesi gereken 5 tane sıvı bulunur. Bunlar;
  • Motor yağı
  • Şanzıman yağı
  • Direksiyon hidrolik yağı
  • Fren hidrolik yağı
  • Antifiriz
  • Adblue (Dizel araçlarda kullanılan egzoz sıvısı)
şeklinde sıralanabilir.


Araçlarda sıvı bakımları neden önemlidir?

Araçlarda kullanılan bu sıvılar bir aracın verimli ve uzun ömürlü olması için hayati öneme sahiptir. Otomobilin motor ve yürüyen aksamında kullanılan bu sıvılar, mekanik parçaların birbirine sürtünmesini azaltarak hem aşırı ısınmayı önler hem de parçaların işlevsel olmalarını sağlayarak güvenli sürüş sağlar.

Kullandığımız bu sıvıların belli bir kullanım ömrü vardır. Bu süre aşıldığında sıvılar işlevselliklerini ve kimyasal özelliklerini yitirirler. Bu durum hem araçtaki parçaları daha çok yıpratır hem de sürüş güvenliğini tehlikeye sokar.

Her sıvının kendi kullanım şartlarına göre zamanı geldiğinde değiştirilmesi gerekir. Servis bakımlı bir araçta bu süreler kayıt altına alınır ve zamanı geldiğinde servis tarafından değiştirilir. Aracınızı servise götürmüyorsanız bu kayıtları kendinizin tutmasını ve sağlam bir ustaya bakımını yaptırmanızı tavsiye ederiz. 


Motor yağı nedir ve ne zaman değişmelidir?

Eğer içten yanmalı motora sahip bir aracınız varsa motor yağını mutlaka kullanıyorsunuz demektir. Aracın kalbi olan motorda patlamalar gerçekleşirken motor bloğunda bulunan piston, silindir ve biyel kolu ve çeşitli dişli parçalar ısıya ve sürtünmeye maruz kalır. Bu parçaların sağlıklı çalışabilmeleri için ihtiyacınız olan yağ, motor yağıdır. 


Aracınızın yapısına uygun doğru yağ seçimi ve önerilen kilometre ya da süre sonunda yağ değişiminin yapılması motorun tüm aksamının uzun ömürlü olmasına yardımcı olacaktır. Ortalama bir araç için 15 bin km yol sonunda motor yağı değiştirilmelidir.


Şanzıman yağı nedir ve ne zaman değişmelidir?

Motorda üretilen gücün istenilen seviyelerde tekerlere aktarılmasını şanzıman (vites düzeneği) sağlar. Bu güç aktarımı sırasında şanzımanda bulunan çok sayıda dişli mekanizma hızlı bir şekilde hareket eder. Dişliler arasında sürtünmenin azaltılması için şanzıman yağı kullanılır. Şanzıman araçlar için pahalı bir donanımdır. Yağının zamanında ve eksiksiz olarak değiştirilmesi gerekir. Şanzıman yağının her 40 bin - 50 bin km aralıklarıyla değiştirilmesi gerekir.


Fren hidroliği nedir ve ne zaman değişmelidir?

Bir aracın hızlanması kadar hızlandığında yavaşlaması ve durabilmesi de önemlidir. Ayağınızı fren pedalına bastığınızda balatalara yeterli gücün ulaşması ancak hidrolik sistemle mümkündür. Fren hidroliğinin eksik ya da işlevinin yetersiz olması frenleme açısından çok büyük riskler doğurur. Aracın periyodik bakımı sırasında fren hidroliği mutlaka kontrol edilmeli, eksilmişse tamamlanmalı, kullanım ömrü dolmuşsa mutlaka değişmelidir. Değişim periyodu ortalama 2 yılda bir veya her 40.000 kilometredir.


Antifiriz nedir ve ne zaman değişmelidir?


Çok düşük sıcaklıklarda aracın sağlıklı çalışması ve soğutma için kullanılan sıvının donmaması çok önemlidir. Antifiriz, donma sıcaklığı suya göre çok düşük olan bir sıvıdır. Araç sahiplerinin özellikle kışa girerken antifiriz kontrolünü ve değişimini yaptırmaları kış mevsiminde yaşanabilecek pek çok ciddi sorunu engeller. 


Adblue nedir ve ne zaman eklenmelidir?

Üre ve saf su karışımından oluşan bu çözelti, dizel araçların gaz salınımı sırasındaki emisyon oranlarının Euro 6 standartlarına gelmesini sağlayan bir sıvıdır. Dizel araçların çıkan zehirli gazları filtrelemek için pek çok sistemi mevcuttur. Bu sistemler, NOx formundaki azot gazlarını filtreleme ve doğaya en az zarar verecek forma dönüştürmede  yetersiz kalırlar. Yeni nesil dizel araçlarda kullanılan Adblue sıvısı gazlar egzozdan çıkmadan bunların üzerine püskürtülür. Sıvı, gazlar ile tepkimeye girerek egzozdan saf azot ve su çıkmasını sağlar. Yeni nesil dizel araçların göstergelerinde Adblue uyarısı yapıldığında herhangi bir benzin istasyonundan bu sıvıyı kolayca doldurabilirsiniz.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section