Ali Gaffar Okkan kimdir?


Ali Gaffar Okkan, Diyarbakır İl Emniyet Müdürü olarak görev yaparken 24 Ocak 2001 tarihinde pusuya düşürülerek 5 polis ile birlikte şehit edilen polis müdürüdür. Gaffar Okkan cinayetinin üzerinden onlarca yıl geçmiş olmasına rağmen olayın failleri halen meçhuldür.

Gaffar Okkan'ın eğitim ve meslek hayatı

Ali Gaffar Okkan 24 Şubat 1952 tarihinde Sakarya ilinin Hendek ilçesinde dünyaya geldi. Ortaokul eğitimini Hendek'te tamamlayan Okkan, 30 Eylül 1970 tarihinde Polis Koleji'nden, 29 Eylül 1973 tarihinde Polis Akademisi'nden mezun olarak İzmir İl Emniyet Müdürlüğü'nde komiser yardımcısı olarak göreve başladı. 10 yıl süreyle İzmir Emniyet Müdürlüğü'nün çeşitli birimlerinde görev yaptıktan sonra Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü kadrosuna katıldı. 1985 yılında şube müdürlüğü rütbesine yükseldi. 1986 yılında Eskişehir Emniyet Müdürlüğü'nde şube müdürü olarak atandı, 1992 yılında İl Emniyet Müdür Yardımcısı oldu.

6 Aralık 1993 tarihinde 1. Sınıf Emniyet Müdürü rütbesiyle Kars'a İl Emniyet Müdürü olarak atandı. Gaffar Okkan, şehitlik mertebesine ulaşacağı Diyarbakır'da 18 Kasım 1997 tarihinde İl Emniyet Müdürü olarak göreve başladı.

Gaffar Okkan nasıl şehit oldu?

Mütevazı kişiliği, babacan tavırları ve bürokrasinin kalıplarından kendini kurtarmış yönetim anlayışıyla hem emniyet personeli hem de Diyarbakır halkı tarafından çok sevildi. 24 Ocak 2001 tarihinde makamından Valilik binasına giderken bugünkü adıyla Şehitlik olan semtin Sezai Karakoç Bulvarı üzerinde pusuya düşürüldü. Kendisiyle beraber koruma polisleri Atilla Durmuş, Mehmet Kamalı, Mehmet Sepetçi, Sabri Kün ve Selahattin Baysoy da bu hain saldırıda şehit düştüler. Şehit Emniyet Müdürü'nün aziz naaşı baba ocağında Hendek Şehir Mezarlığı'na defnedildi.

Gaffar Okkan'ın Diyarbakır'a hizmetleri

Gaffar Okkan Diyarbakır'da göreve başlamasının hemen ardından kentin huzuru ve güvenliği için çalışmalara başlamak için hiç vakit kaybetmedi. Onun görev yaptığı yıllarda Diyarbakır'ın huzuru ve güvenliği üst seviyelere çıktı. Polisle halk arasında kurulan gönül köprüsü şehirdeki birlik ve beraberliği iyice pekiştirdi. Hayırsever insanlardan toplanan yardımlar ihtiyaç sahibi ailelere ve öğrencilere hızlı bir şekilde ulaştırılıyordu. Müdür özelliğinden çok babacan tavrıyla, personeli ve halk arasında "Gaffar Baba" olarak biliniyordu.


Kentin gençlerinin uyuşturucu ve terör belasına bulaşmaması için onları spora yönlendirdi. Onun döneminde amatör spor kulüplerinin sayısı zirveye ulaştı. Amatör kulüplerin ihtiyaçlarının karşılanması için tüm çabayı sarf etti. Diyarbakır'daki düğünlerde çiftlerin yanında da adeta bir baba edasıyla yer almaya çalışırdı. Gittiği düğünlerde hediyesini eksik etmez, yeni evli çiftlere gerekli desteği sağlamaya çalışırdı. Diyarbakırspor'un Türkiye 1. Ligi'ne (Süper Lig) yükselmesi için mesaisinden önemli bir bölümü de bu iş için ayırdı. Taraftarlar maç öncesinde çok büyük sevgi gösterilerinde bulunuyordu. Dönemin kulüp yönetimi tarafından "Onursal Başkan" seçilmişti.

Şehit Emniyet Müdürü Gaffar Okkan'ı ve onunla beraber şehadet şerbetini içen polis memurları Atilla Durmuş, Mehmet Kamalı, Mehmet Sepetçi, Sabri Kün ve Selahattin Baysoy'u rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz. Ruhları şâd olsun.

Tags :-

Yorum Gönder

0 Yorumlar