Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Tarihin En İyi Boksörü Muhammed Ali'nin Hayat Hikayesi

Boks dünyasında bir efsane olan Muhammed Ali, tüm dünyanın tanıdığı, gelmiş geçmiş en başarılı boksörlerden biridir. Bugün ringlerde pek çok boksörün idolü ve pek çok insanın kendine kahraman olarak seçtiği biridir. Boks spor dünyasında en hırslı, en inatçı boksör olarak tanınır. 

Dünya çapında tanınmaya başladığı andan itibaren çıktığı her müsabaka milyonlarca kişi tarafından heyecanla izlendi ve takip edildi. Siyahi bir sporcu olması nedeniyle Irkların eşitliği ve ırkçılıkla mücadele adına verdiği mücadele, onu bu alanda bir sembol haline getirdi. İlginç yaşam hikayesi, kariyerinde elde ettiği başarılar ve ringlerde sergilediği azim büyük ilgi gördü. Peki, hem ring alanında hem de özel hayatında nasıl bir yaşamı vardı? Muhammed Ali çıktığı maçlarda kaç kez yenildi, kaç kez kazandı? Boks hayatında zirveye ulaşıncaya kadar hangi dönüm noktalarını yaşadı?


Muhammed Ali Kimdir? 

Gerçek adı Cassius Marcellus Clay Jr olan Muhammed Ali 1942 yılında ABD'nin, Kentucky eyaletinin  Louisville kentinde dünyaya geldi. Çocukluğunda oldukça inatçı, dik başlı ve azimli bir dönem yaşadı. 

Boksla tanışması çocukluk döneminde yaşadığı ilginç bir tesadüfle gerçekleşti. da tamamen bir tesadüf sonucunda gerçekleşti. 12 yaşında iken bisikleti çalındığında  kendisini dinleyen polis memuruna bisikletini çalan kişiyi eline geçirdiğinde neler yapacağını öfkeli biçimde anlatmaya başladı. Polislik mesleğinin yanında bir spor salonu da işleten Joe Martin, Cassius'un ciddiyetinden, tavrından ve öfklenmesinden çok etkilendi. Cassius'u boks öğrenmek üzere sahibi olduğu spor salonuna çağırdı. Martin, bu sayede bisiklet hırsızıyla bir gün karşılaştığında kozunu paylaşabileceğini söyleyerek onu ikna etti. İşte boksun efsane isminin kariyeri ve yolculuğu o gün başlamış oldu. Bisikletinin çalınmasından o kadar etkilenmiş olacak ki, yıllar sonra ünlü boksör Muhammed Ali olduğunda, çalınan bisikletinin aynısını bularak ikonik bir poz vermişti.



Muhammed Ali'nin Bokstaki İlk Yılları

Muhammed Ali Louisville Kentucky doğumlu bir Amerikalı olmasına rağmen siyahi ve Afrika kökenli olması nedeniyle çocuk yaştan itibaren ırkçılığın sıkıntılarını en üst düzeyde yaşadı. Boks hayatına başlamasından kısa bir süre sonra National AAU ve Altın Eldiven Şampiyonası listelerinde amatör sporcu olarak yer almayı başardı. Henüz 18 yaşında iken  Roma Olimpiyatları'nda altın madalyayı elde etmesi ve 1964 yılında 22 yaşında iken  Sonny Linston'u yenerek Dünya Şampiyonu olması, tüm dünyada kısa sürede tanınmasını sağladı. 

Bu büyük zaferden sonra Wallace D. Fard Muhammad tarafından ABD'de kurulan "İslam Milleti" adlı siyahi harekete 1964'te katılmasıyla  Müslüman olduğunu açıkladı. O zamana kadar kullandığı Clay soyadını bırakarak Muhammed Ali ismiyle anılmaya başlandı. Muhammed Ali o zamana kadar Cassius X ya da Cassius Clay olarak biliniyordu.

ABD o yıllarda Vietnam'da büyük bir savaşın içindeydi. Muhammed Ali hem Vietnam Savaşı'na karşı olduğunu ve askere gitmek istememesi hem de ırk eşitliğini savunması nedeniyle ülkesinde ve spor camiasında büyük tepkiler aldı ve 4 yıl boyunca boks sporuna ara vermek zorunda kaldı.

Muhammed Ali Tekrar Ringlere Dönüyor

4 yıl boyunca sürdürdüğü hukuk mücadelesini kazanarak tekrar ringlere dönmeyi başaran Muhammed Ali, tüm hırsı ve gücüyle kaldığı yerden boksa hayatını sürdürmeye devam etti. 1971 yılında Joe Frazier ile çıktığı ve "yüzyılın maçı" olarak tanımlanan maçta kariyerindeki ilk yenilgiyi aldı. Spor otoriteleri, Muhammed Ali'nin 4 yıl gibi uzun bir arada sonra Frazier gibi güçlü bir isimle karşılaşmaya henüz hazır olmadığı fikrinde birleştiler.

Bu yenilginin arkasından çok daha fazla hırslandı ve azim gösterdi. Dünya Şampiyonu unvanını tekrar elde edebilmek için aralıksız olarak maç yapmaya devam etti. Ken Norton ile yaptığı müsabakada aldığı sert darbeyle çenesi kırıldı. Bu olay bile azmini ve hırsını azaltmadı. Ken Norton ile çıktığı rövanş maçında galibiyete uzanmayı bildi. 

Artık kafasında Frazier'i yenmekten başka bir düşüncesi yoktu. Frazier'i tekrar maç yapmaları konusunda yoğun bir ikna çalışması sürdürdü. Boksun asbi ve hırçın çocuğu; Frazier'in evinin önüne yanaştırdığı bir kamyondan megafonla bağırarak unvan maçı için anlaşmayı başardı.

Üç Kez Dünya Şampiyonluğu

Frazier'i ve ardından Foreman'ı iki nakavtla devre dışı bırakan ve şampiyon unvanını tekrar kazanan Muhammed Ali, 1978 yılında L. Sprinks'e karşı elde ettiği galibiyetle tarihte üç kez dünya şampiyonluğu elde eden ilk boksör unvanını elde etti. 

1978 yılı, Muhammed Ali için boks kariyerini resmi olarak sonlandırdığı sene oldu. 1984 yılında Parkinson hastalığına yakalanmış olmasına rağmen hastalığını herkesten gizleyerek iki maça daha çıktı. İki büyük yenilgiyle sonuçlanan aldığı bu maçlar, hastalığının gidişatını olumsuz etkiledi. Ancak aldığı bu yenilgilere rağmen 2016 yılında hayatını kaybettiğinde, profesyonel spor hayatı boyunca yaptığı 61 maçta yalnızca 5 kez yenilen bir boksör olarak tarihe geçti.

Mike Tyson Adında Bir Yıldız Doğuyor: "Senin İçin Dövüşeceğim"

Muhammed Ali'nin hayranı olan 1980 yılında Larry Holmes ile çıktığı maçı izleyen 14 yaşındaki bir boksör adayı Muhammed Ali'nin aldığı ağır darbeleri gördükçe çok üzüldü. Bu çocuğun adı Mike Tyson'du. Maçın ertesi gününde antrenörü Cus D`Amato Muhammed Ali ile konuşurken Mike Tyson bir anda telefonu kaptı ve büyüdüğünde Holmes ile dövüşeceğini ve onun intikamını alacağını söyledi. Mike Tyson'un gelecekte nasıl bir boksör olacağından haberi olmayan Muhammed Ali çocukla şakalaşarak ve gülümseyerek telefonu kapattı. Tarihler 1988 yılını gösterdiğinde 22 yaşında Demir Yumruk lakabıyla bilinen Tyson, sözünü tutarak Holmes'u 4. raunt sonunda nakavtla yenmeyi başardı. Böylece genç Tyson, idolü olarak benimsediği Muhammed Ali'ye vermiş olduğu sözü tuttu.

Muhammed Ali'nin Vefatı

Yaptığı 61 maçtan 5 tanesinde yenilgi alan, tüm zamanların en iyi boksörü olarak tanınan Muhammed Ali, 3 Haziran 2016 tarihinde ABD'nin Arizona eyaletine bağlı Scottsdale kentinde parkinson ve yaşlılığa bağlı nedenlerle vefat etti.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section