Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Sürekli Ağlayan Çocuklar Nasıl Sakinleştirilir?

Dünya hayatına ağlayarak başlayan bebekler çocukluk dönemlerinin bir aşamasına kadar ağlamayı duygularını anlatma ve iletişim aracı olarak kullanmaya devam ederler. Bazen ağlamaya başlayan bir çocuk sanki hiç susmayacakmış gibi ağlamaya devam eder. Bazen ebeveynler onun ne istediği ve nasıl sakinleşeceği konusunda ciddi sıkıntılar yaşarlar. Ağlayan bir çocuğu sakinleştirmek belirli teknikler uygulandığında sanıldığı kadar zor değildir.

Bebeklerin ve çocukların iç dünyaları yetişkinlere göre oldukça farklıdır. Bebeklik dönemini kısa zaman önce geride bırakmış çocukların olur olmaz her şeye ağlayarak tepki göstermeleri çok normaldir. Ağlamaları için özel bir nedene ihtiyaç duymazlar. Bazen ağlamanın şiddeti sinir bozucu ya da üzücü seviyelere çıkabilir. Çocukların iç dünyalarındaki dengelerin bozulması sonucu açığa çıkan bu ağlamaların dinmesi için ağlamaya neden olan sorunun tespit edilmesi ve kısa sürede giderilmesi gerekir. Çocuklar çoğunlukla anlam veremedikleri hisler karşısında ağlama yoluna başvururlar. İleri çocukluk yaşlarında ise ağlamalar çok farklı sebeplerden değil daha özel (spesifik) durumlardan kaynaklanır.

Çocukların Ağlama Sebepleri Nelerdir?

1-3 Yaş arası dönem: Bu dönemdeki çocuklarda duygusal dünyalarında meydana gelen utanma, sinirlenme ya da hayal kırıklığı gibi sebeplerle ağlama gerçekleşebilir. Bir yandan da tıpkı bebekler gibi açlık ve yorgunluk gibi faktörler de sürekli ağlamaya neden olur.

4-5 yaş arası dönem: Anaokulu dönemindeki bu çocuklarda olur olmaz zamanlarda ağlama çok az gerçekleşir. Bu dönemde ağlamalar tek bir nedene dayanır. Fiziksel ya da duygusal incinmeler, anne ya da babadan ayrılıklar ağlamaların ana nedenini oluşturur.

6 yaş ve üzeri dönem: Okul dönemindeki çocuklarda daha çok stres ve kaygı kaynaklı ağlamalar görülür. Ders programlarındaki yoğunluk, okul ortamında yaşanan stres ve ev ödevleri çocuklarda bazen öfke patlamalarına ve şiddetli ağlamalara yol açabilir. Arkadaş ortamında yolunda gitmeyen bazı şeyler de çocuğunuzun ağlamasındaki esas neden olabilir.

Ağlayan Çocukları Sakinleştirme Yöntemleri


Öncelikle sakin kalmaya özen gösterin 
Çocuklar duygularını düzenlemek ve sakin kalabilmek için yetişkinlere ihtiyaç duyarlar. Ağlama esnasında ebeveynlerin sakinliklerini korumaları çok önemlidir. Çocukla konuşmaya başlamadan önce derin bir nefes alın ve içinizden 10'a kadar sayın. Unutmayın ki çocukların sinir sistemi yeteri kadar gelişmediği için duygusal kontrolün tamamen sizde olması gerekir.


Göz teması kurarak sakin tonda konuşun 

Çocuğunuzun ağlaması sırasında azarlar tarzda ya da küçük düşürücü cümlelerden kaçının. Onunla kuracağınız göz temasında ona güven vermeyi ve ses tonunuzla da sakinliği aktarmayı deneyin. Ağlamaması yönündeki nasihatlerden kaçının çünkü bu tür öğütler gerginliği tırmandırmaktan başka bir işe yaramaz. En etkili yöntem çocuğunuzun üzüntüsünü paylaştığınızı belirten cümleler kurarak ona sarılmaktır.

Çocuğun duygularını açığa çıkarın

"Neden ağladığını bana anlatabilir misin" şeklinde kurulacak yumuşak tonlu bir cümle çocuğa güven verecek ve duygularını açığa çıkarır. Ağlama nedenini onun hemen arkasından tekrar söylemeniz onu dinlediğiniz ve önemsediğiniz hissi uyandırır ve onu sakinleştirir. Durumun onun için ne kadar zor olduğunu anladığınızı mutlaka belirtin ve çözümün ne olacağı konusunda onun da fikrini alın.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section