Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Otomobillerde motor gücü kayıplarının nedenleri nelerdir?


Her araç sahibi aracının güç performansının maksimum düzeylere yakın olmasını ister. Bunun gerçekleşebilmesi için araçların rutin bakımlarının yanında ekstra özen gösterilmesi gerekir. Ancak ülkemizin ekonomik koşulları ve araç sahiplerinin araçlarına yeteri kadar zaman ayırmamaları nedeniyle bu pek te mümkün olamamaktadır. Aracın motorunun düzgün çalışmaması ve motor bakımlarının zamanında yapılmaması trafik emniyeti açısından büyük risk taşır.

Araçların gösterdiği performansı; uygun yakıt seçimi, periyodik bakımlarının yapılması, uygun motor yağı seçimi ve mevsim şartlarına uygun lastik seçimi ile ilişkilidir. Oysa üstün performans için yerine getirilmesi zorunlu olan bu işlemlerin dışında yapacağınız bir kaç ufak işlem ile araç performansı daha üst düzeylere çıkarılabilir ve motor ömrü daha uzun hale getirilebilir. Bu nedenle motorda oluşacak güç kayıplarının nedenlerini bilmek ve gerekli müdahaleleri zamanında yapmak önemlidir.


Araçlarda güç kayıplarının nedenleri nelerdir?

Keyifli ve güvenli bir sürüş ancak sorunsuz bir araçla mümkün olur. Araç motorunun verimli ve istenilen düzeylerde sağlıklı olarak çalışması ise güvenli sürüşün en önemli maddelerinden biridir. Motorlarda oluşacak güç kayıplarının nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Yakıt filtresinin eskimiş olması ya da yakıt pompasının düzgün çalışmaması motorun yeteri kadar beslenemediği anlamını taşır. Güç için yeteri kadar temiz yakıtın motora ulaşması gerekir.
  • Motorun çalışması esnasında düzenli olarak temiz bir motor yağıyla yağlanması gerekir. Yağı motor içinde dolaştıran vakum sisteminde tıkanıklık olması performans kaybına neden olur. Kirlenmiş yağlar vakum pompasının çabuk yıpranmasına neden olur. Yağ değişimlerinin zamanından önce yapılması motorun ömrünün uzamasını ve usun süreler beygirlerinin yerinde durmasını sağlar.
  • Ateşleme sisteminin düzgün çalışmaması motorun gereksiz yere fazla yakıt tüketmesine ve performans kaybı yaşamasına neden olur. Bujilerin zarar görmüş olması ya da kullanım ömürlerinin dolması bu konudaki en büyük sıkıntılardır. Buji bakımının da aksatılmaması gerekir.
  • Araçların yakıtı verimli tüketebilmesi için doğru oranda temiz hava akışına da ihtiyaçları vardır. Hava akışı sensörü genel olarak hava hortumlarındaki çatlak ya da yırtıklar nedeniyle çabucak kirlenir. Bu da yakıt karışımının istenilen düzeyde olmamasına ve güç kaybına yol açar.

Motor güç kayıplarında neler yaşanır?

Keyifli sürüşün en önemli göstergesi sessiz ve güçlü bir motordur. Güç kaybı yaşayan bir motorda fazla yakıt tüketimi ve gürültülü çalışma en belirgin göstergelerdir. Eğer aracınız bu şekilde keyfinizi kaçırmaya başlamışsa usta ellere teslim edilmesi gerekir. Sorunun kısa sürede tespit edilmesi ve giderilmesi daha sonra önünüze çıkabilecek daha büyük arızalara karşı sizi koruyacaktır.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section