Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Metaverse (Sanal Evren) Nedir?

Facebook'un marka adı olarak Meta adını almasıyla internet gündeminde ilk sıralara oturan Metaverse kavramı arama motorlarında an çok aranan kelimeler arasında yer alıyor. İnsanların ne olduğunu henüz tam olarak anlayamadıkları Metaverse hakkında merak edilen her şeyi bu yazımızda bulabileceksiniz.

Facebook şirketinin "Meta" adıyla tekrar yapılanması üzerine yoğunlaştığı ve sanal-gerçek alan olarak tanımlayabileceğimiz metaverse, Microsoft'un da ilgi alanına girdi. Microsoft tarafından yapılan açıklamada şirketin özellikle sanal ofis uygulamaları için metaverse alanında aktif olunacağı duyuruldu. Meta ise, iş, eğitim ve sosyal bağlarda aktif olacağını açıkladı. Dev internet şirketlerinin içinde yer almayı planladıkları metaverse alemi açıklanan özellikleriyle gerçek hayatımızın ne kadarına dahil olacağı tüm internet kullanıcılarının kafasında belirsiz bir soru olarak güncelliğini koruyor.

Aslında insanların metaverse kavramı ile tanışmaları 1992 yılına dayanıyor. Bilim kurgu yazarı Neal Stephenson tarafından o yıl yazılan Snow Crash (Parazit) adlı romanda 3D sanal dünya kurularak insanlar avatarlar şeklinde temsil edilmiş, birbirleriyle ve yapay zeka ile iletişim içinde oldukları bu sanal dünya "metaverse" olarak adlandırılmıştı.


Metaverse'ün Yapısındaki Üç Ana Özellik

1. Sanal Bir Evren Olması: Bilgisayarlar, giyilebilir teknolojik cihazlar, oyun konsolu, mobil cihazlar, evrende sizin yaşayabileceğiniz araçlarınız olacak. Bu cihazlar sayesinde gelişmiş 3D grafikleri ve ses efektlerini deneyimleyerek dünyada gerçek olarak yaptığımız ne varsa bu evrende yapma imkanı bulabileceğiz. Bu evrende bir taksi çağırarak işe gidebilir, arkadaş toplantılarınızı 3 boyutlu olarak gerçekleştirebilirsiniz. Hatta metaverse'de bir ilki gerçekleştiren Amerikalı Traci Gagnon ve Dave Gagnon çifti gibi sanal dünyada tanışıp yine sanal dünyada evlilik yapabilirsiniz.

2. Üst Düzeyde Sanal Gerçeklik: Gelişmiş bir sanal gerçeklik gözlüğü kullanarak evrene giriş yaptığınızda gerçek hayatta yaptığınız günlük faaliyetlerinizi burada da gerçekleştirebileceksiniz. Kalabalık bir şehir trafiğini ya da bir doğa yürüyüşünü gerçekmiş gibi hissetmeniz metaverse (sanal evren) için hedeflenen ana amaçlardandır.

3. Üst Düzeyde Sosyalleşme: Sanal evrene giriş yapıldığında avatarlar şeklinde binlerce insana rastlayabilecek ve gerçeğe çok yakın sosyal ilişkiler kurabileceksiniz. Metaverse gerçek olduğunda bugün sıkça kullandığımız sosyal medya platformları çok ilkel bir hale gelecektir. Yani emoji şeklinde kahve ikram ettiğiniz bir insana çok uzakta da olsa kahve içmeye gidebileceksiniz.

Facebook artık tıpkı Instagram, WhatsApp gibi Meta şirketinin bir alt markası haline geldi ve Mark Zuckerberg'in Metaverse için belirlediği vizyon çok yüksek hedefler içeriyor. Öyle ki eğer bu evren konulan hedefler dikkate alınarak gerçekleşirse toplum hayatımızdaki etkisini hayal bile edemeyiz.  Her şeyin sanal gerçekliğe dönüştürülmesi planlanan bu evrende gerçekte ne yapıyorsanız avatar olarak onları yapabilmeniz hedefleniyor. Hologram teknolojisindeki gelişmeler de dikkate alındığında bu evrenin geleceğinin basit avatarlarla gerçekleşen sıradan bir bilgisayar oyunundan çok daha ötelerde olacağını tahmin etmek hiç te zor olmayacaktır.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section