Comments

Bilgigetir.com içinde arama yapın...

Mardin Dara Antik Kenti özellikleri

Kazı ve restorasyon çalışmalarının devam ettiği Mardin'de bulunan Dara Antik Kentinin ziyarete açılan kısımları 2021 yılı içerisinde 1 milyonu aşkın kişi tarafından gezildi. Bu rakamın önemli bir kısmını yabancı turistlerin oluşturması kentin gelecekteki potansiyeli açısından olumlu karşılandı.

Dara Antik Kenti Ne Zaman ve Kimler Tarafından Yapıldı?

Dara Antik Kenti Mardin ilinin 30 km güneydoğusunda bulunan Oğuz Köyü sınırları içinde yer almaktadır. MS 491-518 yılları arasında Doğu Roma İmparatoru olan Anastasius tarafından imparatorluğun sınırlarını Sasani saldırılarına karşı korumak amacıyla askeri amaçlı bir yerleşim yeri olarak 505 yılında kurulmuştur. Dara kenti geçmiş dönemde Yukarı Mezopotamya'nın en önemli yerleşim yeri olarak ün salmıştı. 4 kilometre uzunluğundaki sur duvarlarıyla korunan bu kent, geniş bir alana yayılmış olan kaya içine oyulmuş yapılardan oluşuyordu. Kentin kuzey kesiminde 50 metre yüksekliğinde tepe üzerinde iç kale bulunmaktadır. 

Dara Antik Kenti İçinde Neler Var?

Antik kent içerisinde saray, kilise, çarşı, zindan, tophane ve su bendi kalıntıları halen net bir şekilde görülebilmektedir. Kalıntılar günümüze oldukça sağlam bir şekilde ulaşmıştır. Oldukça geniş bir alana yayılan antik kentin kuzey kısmında, güneye doğru inen kayalar oyularak inşa edilmiş olan görkemli su bendi tüm ihtişamıyla durmaktadır. Ayrıca kentin yakın çevresinde etrafında tarihleri Geç Roma Dönemi’ne kadar uzanan kayalara oyulmuş mağara evlere de rastlanmaktadır.

Dara Antik Kenti Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti 


Dara Antik Kenti herhangi bir giriş ücreti olmadan haftanın tüm günlerinde Sabah saat 09.30 ile beraber akşam saat 18.30 arası ziyaret edilebilir. Günümüze kadar ulaşan antik kentin tüm güzelliklerini Mardin seyahatinizde rahatlıkla gezebilir, kültür ve tarih dolu zamanlar geçirebilirsiniz.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section