Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Küçük Bahçelerde Peyzaj Uygulamaları

Bu yazımızda küçük olan bahçelerinizin daha gösterişli ve daha genişmiş gibi gözükmesini sağlayabilecek peyzaj uygulamalarından bahsedeceğiz.

Öncelikle peyzaj çalışması yapılacak alanla ilgili ciddi bir planlama yapmanız gerekir. Sahip olduğunuz bahçenizi nasıl bir hale getirmek istediğinizi, burayı hangi amaçla kullanacağınızı ya da burada nasıl vakit geçireceğinizi detaylı olarak belirlemeniz gerekir. Bahçenizin küçük bir alan olduğunu düşünüyorsanız öncelikle şu konulara dikkat etmeniz gerekir:


Bahçenizi dikey olarak tasarlayın. Unutmayın ki gökyüzüne doğru kullanabileceğiniz çok fazla alana sahipsiniz. Yeteri kadar toprak alana sahip değilseniz büyük saksılar kullanmaya özen gösterin. Sadeliği ön plana çıkarın ve her şeyi küçük alanlara sığdırmaya çalışmayın. 

Eğer bahçenizin olduğundan daha büyük görünmesini isterseniz, köşeleri odak noktası haline getirerek perspektif oluşturmalısınız. Bunun için bahçenizdeki yolları ve bahçe duvarlarını kullanabilirsiniz. Bu şekilde bahçenizin olduğundan daha büyük gözükmesini sağlayacak bir illüzyon ortaya çıkacaktır. 


Özellikle duvar kenarında yapacağınız yüksek boylu yoğun bitkilendirme ile arka bahçeniz mahrem bir özellik kazanır. Verilen bu tüyolarla küçük bahçeniz görkemli bir bahçe haline dönüşecektir. Spesifik alanlar oluşturmaya özen gösterin. Eğer tek ihtiyacınız kitap okuyarak dinlenebileceğiniz bir köşeye sahip olmaksa ya da çocuğunuza ait bir oyun alanı olsun istiyorsanız seçimlerinizi özel alana göre belirlemeniz gerekir.


Eğer bahçeniz orta büyüklükte ise süs havuzu gibi su öğelerine mutlaka yer verin. Suyun dinlendirici etkisi sayesinde bahçenizde çok kısa süre geçirseniz bile günün stresinden ve yorgunluğundan kolayca kurtulabilirsiniz.

Bahçenize hareketlilik kazandırmak için renklerden ve zeminde oluşturacağınız seviye farklılıklarından yararlanabilirsiniz. Renkli mobilyalardan, renkli göz alıcı bitkilerden ve kot farklarından alanda kolaylıkla hareketlilik oluşturulabilir.


Bahçenizde çoğunlukla yeşil tonların hakim olduğunu düşünürsek, kırmızı ve turuncu renkli bitkilerle yüksek kontrast yakalanabilir. Söylenince kulağınıza saçma geliyor olabilir ancak bahçenizdeki ölü noktalardan faydalanabilirsiniz. Tasarımınızı ön plana çıkartacak olan noktaların bahçedeki ölü noktalar olduğunu bilmelisiniz. Bitkiler kullanılarak ölü noktalar gizlenebilir ve renkli taşlar kullanılarak buralar ilgi çeken noktalar haline getirilebilir.

Eğer bahçenizin bir botanik bahçesinde oturuyormuş hissini yaşatmasını istiyorsanız çimden kesinlikle uzak durmalısınız. Peyzaj uygulamalarında çim her ne kadar vazgeçilmez bir unsur olarak görünse de asla öyle değildir. Çim yerine yoğun bitkilendirme yoluna giderseniz küçük bahçeniz görkemli bir botanik bahçesine dönüşebilir. 
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section