Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Konserve zehirlenmeleri ölümcül olabilir

Yaz aylarının güneşiyle lezzetlenen sebze ve meyvelerden kışın tüketmek amacıyla hazırladığımız konserveler eğer uygun hazırlanma ve saklama koşulları sağlanmamışsa sinir sisteminde kalıcı hasarlara hatta ölümle sonuçlanabilecek ciddi zehirlenmelere yol açabilir.

Konserve zehirlenmesinin belirtileri nelerdir?

Uzmanlar, kapağında şişme oluşan, bozulma belirtileri taşıyan konservelerin kokusuna ve tadına bakılmadan çöpe atılması konusunda ciddi uyarılarda bulunuyorlar. Konserve zehirlenmelerinde belirtiler 12 ila 72 saat arasında kendini gösterebilir. En yaygın belirtiler ise mide bulantısı, kusma, ışığa hassasiyet ve bulanık görme şeklinde ortaya çıkabiliyor. Konserve tüketimi sonrasında ortaya bu tür belirtiler çıkarsa acil tıbbi müdahalenin yapılması büyük önem taşıyor. Müdahalenin gecikmesi sonucunda ise sinir sisteminde kalıcı hasarlar oluşuyor ve can kaybı gibi daha acı bir sonuçla karşı karşıya kalınabiliyor.

Türkiye'de konserve zehirlenmeleri

Konserve zehirlenmesi, uygun koşullarda saklanmama neticesinde çoğalan botulinum bakterisinden meydana gelir. Türkiye genelinde meydana gelen konserve zehirlenmelerinin çoğunluğu evde hazırlanan konservelerden kaynaklanır. Türkiye genelinde bir yıl içinde ortalama 150 kişi botulinum bakterisi kaynaklı zehirlenme yaşamakta ve maalesef bu insanların %10'luk bir kısmı hayatlarını kaybetmektedir.

Konserve, en ufak şüphelenmede imha edilmelidir

Sağlık Bakanlığı verilerine göre konserve zehirlenmelerinde marketlerde satılan konservelerin payı yok denecek kadar azdır. Zehirlenmelerin tamamına yakını evde hazırlanmış ve uygun koşullarda saklanmamış konservelerin tüketimiyle gerçekleşmektedir. Uzmanlara göre botulinum zehirlenmesi yaşamamak için konserve, kullanım öncesinde dikkatli bir şekilde kontrol edilmelidir. Bir konservenin bozuk olduğunun en belirgin göstergesi kapakta oluşan şişme ya da bombe oluşumudur. Bu tür besinlerin kesinlikle tüketilmemesi gerekir. Konservenin kapağında bir sorun gözükmese de içinde botilinum bakterisi barındırıyor olabilir. Evde konserve hazırlanırken kapakların kesinlikle ilk defa kullanılıyor olmasına ve pas oluşumunun olmamasına dikkat edilmelidir. 

Tüketeceğiniz konserve sızdırmışsa veya kapakta pas oluşumu gerçekleşmişse kesinlikle tadına bile bakılmamalıdır. Renk ve koku değişikliğine uğramış konserveler de kesinlikle tüketilmemelidir. Hazır konserve tüketilecekse son kullanım tarihi mutlaka kontrol edilmelidir. Son tüketim tarihi geçmiş ürünler kesinlikle satın alınmamalı ve tüketilmemelidir.


Konserve yerine derin dondurma tercih edilebilir

Yaz aylarında mineral ve vitamin açısından zenginleşen sebze ve meyveler ısıl işlem gördüklerinde bu değerlerinin %30'luk kısmını kaybederler. Konserve, yüzyıllardır kullanılan bir yöntem olmasına rağmen hem uygun hazırlama ve saklama koşulları sağlanmadığı zaman sağlık açısından risk oluşturması hem de vitamin ve mineral değerlerinin düşmesi nedeniyle daha az kullanılmaya başlanmıştır. İnsanlar konserve hazırlamak yerine daha sağlıklı ve güvenli olduğu bilinen uygun derin dondurma işlemini tercih etmeye başlamışlardır.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section