Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Euro NCAP nedir, araçlara hangi testler uygulanır?

Otomobil sevenlerin yeni piyasaya çıkacak olan araçların güvenlik çarpışma testleri denilince zihinlerinde oluşan ilk ifade Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) ya da Türkçesi ile Avrupa Yeni Araba Değerlendirme Programı'dır. Peki Euro NCAP testleri nasıl uygulanır? Bu testlerden beş yıldız alabilen araçlar güvenlik açısından gerçekten güvenilir midir? Tüm bu soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.


Euro NCAP nasıl kuruldu, amacı nedir?

Euro NCAP, 1997 yılında AB üyesi ülkelerin motorlu taşıt kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin katılımlarıyla kuruldu.  Euro NCAP’in amacı, araçların sürücü, yolcu ve yaya açısından güvenliğini belirlenmiş standartlar içeren testler uygulayarak ölçmek ve sonuçları şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşmaktır.

Bu testler sonucunda elde edilen verileri göz önünde bulundurarak tüketicilerin daha güvenli araçları tercih ettikleri bilinmektedir. Bu sebeple otomobil üreticisi şirketler de bu testleri geçebilecek araçlar üretme konusunda daha hassas davranmaktadırlar.


Her otomobil NCAP testlerine girmek zorunda mı?

Otomobil üreticilerinin yeni ürettikleri araçları bu testlere sokma gibi bir zorunlulukları olmamasına karşın AB üyesi ülkelerde araçların rahat satılabilmesi için hemen her otomobil markası, araçlarını gönüllü olarak Euro NCAP testlerine dahil ederler. Euro NCAP çarpışma testlerinin videolarına internet üzerinden kolayca ulaşılabilir. Test videolarında da görüleceği gibi firma tarafından teste gönderilen araç üzerinde çok farklı testler uygulanır.


Euro NCAP testleri hangi aşamalardan oluşuyor?

Araç güvenliğinin ne ölçüde sağlanabildiği konusunda yapılan testlerde
  • %40 örtüşmeli ve bozulabilen bariyer ile çarpışma
  • %25 örtüşmeli ve bozulmayan bariyer ile çarpışma
  • Yaya ile çarpışma simülasyonu
  • Yandan çarpışma simülasyonu

İki aracın birbirleriyle çarpışmasını en yakın şekilde simüle edebilmek için %40 örtüşmeli ve bozulabilen bariyer ile çarpışma gerçekleştiriliyor. Bu sistemin kullanılmasının sebebi ise iki otomobilin çarpışması sırasında genellikle iki aracın ön kaputlarının %40'lık bir kısmının birbirine denk geliyor ve örtüşüyor olması.

İkinci sırada önem verilen çarpışma simülasyonu ise %25 örtüşmeli ve deforme olmayan bariyer çarpışması şeklinde gerçekleştiriliyor. Araştırmalar araçların yol kenarlarında bulunan bariyer gibi deforme olmayan engellere çarpmasında ön kaputun%25'lik kısmının örtüştüğünü gösteriyor. Buradaki çarpışmalar sırasında beton ve çelik gibi sert cisimlerle çarpışma gerçekleştiriliyor.


Günümüzde otomobillerin tasarımları yaya çarpışmalarında can kaybının minimum düzeyde gerçekleşmesi için özenle yapılıyor. Euro NCAP testlerinde yayaya çarpma olayı simüle edilirken en gerçekçi sonuçların elde edilebilmesi için uzun yıllar boyunca tutulan istatistik verileri dikkate alınıyor. 

Yandan çarpışma testi ise özellikle kavşak hemzemin geçit gibi yerlerde meydana gelen kazaları simüle etmek için kullanılıyor. Buradaki testlerin 64 km/s hızla gerçekleştiğini belirtmemiz gerekir. İstatistiki veriler gösteriyor ki göre sürücüler kaza yapacaklarını anlayınca aracı yavaşlatmaya çalışıyorlar ve çarpışmalar genellikle bu hızda gerçekleşiyor.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section