Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Dijital bankalara BDDK'dan onay çıktı

Şubesiz şekilde dijital bankacılık faaliyetlerinin yürütülmesinin önünü açan kanuni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Dijital bankalar kredi kullanımı da dahil tüm bankacılık işlemlerini şube açmadan internet üzerinden gerçekleştirebilecekler.


Resmi Gazete’de yayımlanan "Dijital Bankaların Faaliyet Esasları ile Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmelik" ile dijital bankacılık alanında faaliyet göstereceklerin faaliyet alanları ve şartları karar altına alındı. Karar, 1 Ocak 2022 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek. Dijital banka alanında faaliyet göstermek isteyen firmalar  BDDK’dan faaliyet izin belgesi alacaklar. Bir süredir finansal hayatımızda varlığını sürdüren elektronik para kuruluşları sadece internet üzerinden ve kısıtlı bir alanda faaliyet gösteriyorlardı. Dijital bankalar diğer normal bankaların verdiği hizmetleri dijital ortamda verebilecekler.

Dijital bankacılık nedir? 

Dijital Bankacılık hizmeti verecek olan firmaların genel müdürlük binaları haricinde şube ya da acente özellikli fiziksel bir mekanları olmayacak. Bu bankalar sadece internet ve ATM üzerinden işlem yapılmasını sağlayacaklar. Dijital bankaların sadece müşteri şikayetlerini değerlendirmek üzere büro açmalarına izin verilecek.


Dijital bankalar kredi kullandırabilecek

Resmi Gazete’de yayınlanan BDDK kararına göre dijital banka olarak faaliyet gösterecek firmalar, aksi belirtilmediği sürece geleneksel kredi kuruluşları tarafından yürütülen tüm faaliyetleri gerçekleştirebilecekler. Buna mevduat yönetimi, çeşitli türde birikim hesapları açmak ve (10 bin TL’ye kadar teminatsız) kredi vermek te dahil olacak. Faaliyet başvurusunda bulunacak firmalar için ise 1 milyar TL sermaye bulundurma zorunluluğu istenecek.

Dijital bankacılık hayatımıza ne getirecek?

Şubesiz olarak gerçekleştirilecek bankacılık faaliyetlerinin finansal rekabeti ve inovasyonu teşvik edeceği, finansal kapsayıcılığı genişleterek bankacılık işlemlerini daha kolay hale getirmesi bekleniyor. Parasal piyasalarda işlevselliğin artırılması, bu konudaki iş alanlarının gelişmesi ile gerek döviz kurları gerekse faizler konusunda spekülatif hareketlerin de azalacağı kaydediliyor.


Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section