Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Deve kuşunun özellikleri nelerdir?

Deve kuşları boyut olarak dünyadaki en iri kuş türüdür. Aynı zamanda çitadan sonra en hızlı koşabilen ve yumurtası en iri olan hayvan yine deve kuşudur. Erkek deve kuşlarının boyu 2,5 metreye ağırlığı ise 150 kg'a kadar çıkabilir. Saatte 98 km hıza ulaşabildikleri tespit edilmiştir.


Deve kuşlarının dünya genelinde bilinen altı türü bulunmaktadır. Bir zamanlar Suriye ve Arabistan çöllerinde yaşamış olan Arap deve kuşu türü artık soyu tükenmiş canlılar arasındadır. Popülasyon açısından en bilinen türü ise Tanzanya ve Kenya'da yaşayan Masai deve kuşudur. 

Deve kuşları genel olarak bitki, meyve ve tohumlarla beslenirler. Topraktaki böcek ve omurgasız canlılar da diyet listesinin içinde yer alır. Afrika'daki yaban hayatı içerisinde 5 ila 50 bireyden oluşan göçebe sürüler halinde yaşarlar. Görme yetileri çok gelişmiş olsa bile memelilerin koku alma yeteneklerinden faydalanmak amacıyla genelde zebra ya da antilop sürüleriyle beraber hareket ederler.


Deve kuşları, yumurtaları üzerinde kuluçkaya yatarak çoğalırlar. Yumurtaları 15-18 cm ebatlarında ve 1500-1800 gram ağırlığında olur. 40 ila 44 gün arasında süren kuluçka süresinde geceleri erkek deve kuşu kuluçkada yatar. Bu sürenin ardından yumurtadan çıkan 15-20 kadar civcivin bakımı ebeveynler tarafından ortak olarak yürütülür. Civcivler yumurtadan çıkar çıkmaz yürüyerek besin aramaya başlarlar. 1 aylık olduklarında ise yetişkinler gibi koşmaya başlarlar.


Erkek devekuşları çok kavgacı ve kıskanç olduklarından bölge savunması sırasında çoğunlukla birbirlerini öldürürler. Erkeklerin tüyleri daha yumuşak ve değerlidir. 40-50 yıl yaşarlar. İyi bakıldığı takdirde 80-100 yıl yaşayanları da vardır. Erkek devekuşları aslan kükremesine benzer sesler çıkarırlar.

Deve kuşunun ayağında ik adet tırnak bulunur. Büyük olan tırnak, vücut ağırlığının tamamını taşıyabilecek özelliğe sahiptir. Tırnaktaki bu özellik koşarken küçük bir alana basarak, daha hızlı koşmasını sağlar. Yetişkin olanlar ortalama 60 km/h hızla 20 dakika hiç durmadan koşabilir. Koşu sırasında her bir adımda 6-8 metre yol alırlar. Boyun ve göz yapısı 360 derecelik görüş açısı sağlar. 


Hayatlarının 30 yıllık diliminde üretkendirler ve yavru dünyaya getirebilirler. Dünyada devekuşları derisi ve eti için avlanır. Ortalama 2 metrekare kadar olan derileri, lüks deri sınıfında yer alır ve oldukça pahalıdır. Deve kuşunun yumurtası 24 tavuk yumurtasının büyüklüğüne eşdeğerdir. Ayrıca tüyleri, gagaları ve tırnakları da değerlendirilir. Ekonomik getirisinden dolayı dünya genelinde ve ülkemizde çok sayıda deve kuşu çiftliği bulunmaktadır.

Devekuşu düşmanından saklanmak için başını kuma gömmez. Halk arasındaki yaygın olan bu yanlış bilginin aksine deve kuşu düşmanına karşı çok hiddetlidir ve ölümcül tekmeler atar.  
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section