Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

2022 model Tata Punch görünüm ve teknik özellikleri

Adını söylediğimizde bile eğlenceli bir otomobil olduğunu hissettiren Tata Punch, Türkiye'ye çok ta yabancı olmayan bir otomobil. EuroNCAP güvenlik testlerinden beş yıldız alarak çıkmayı başaran Tata Punch'ın, kullanıcılarını memnun edecek hangi özelliklere sahip olduğuna hep birlikte bakalım.

Yeni Tata Punch'ın dış tasarım özellikleri

Uygun fiyatlı olmasına rağmen beklentileri karşılayacak bir otomobil hissi uyandıran Tata Punch ilk olarak 2021 yılında tanıtıldı. Tata'nın küçük sınıf SUV sınıfında yer alan ilk otomobili olmasıyla öne çıkıyor. Tamamen Tata tarafından geliştirilmiş olan ALFA-ARC platformunda üretilen bu küçük SUV özellikle ön tasarımıyla gözümüze hiç yabancı gelmedi.

Citroen C3 Aircross ve Renault Kiger'e benzerliğiyle çok dikkat çeken Punch, tasarım konusunda rakiplerinden geri olmadığını ve onların yanında demode olmadığını hissettirecek çizgilere sahip. 


Ön tasarım özellikleri

Yeni Tata Punch'ın ön profiline baktığımızda dışa doğru şişkin bir görünümü olduğu ve ön taraftan çok iri göründüğü dikkatlerden kaçmıyor. Üst tarafta gündüz LED ve sinyal lambalarının bulunduğu bir parça ile son derece şık bir görünüm elde edilmiş. Üzerinde iri farların bulunduğu tampon da şık görünümün tamamlayıcısı olmuş. Ön panjur üzerinde ve marka logosunun yanında bulunan Y şekilli tasvirler ise araca ilginç bir ön görünüm katmış.


Yan tasarım özellikleri

Yeni Tata Punch'ın yan profiline bakıldığında ise boyutu ve kullanım özellikleri hakkında biraz daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Yeni Tata Punc'ın yan profil özellikleri aralarında hiç bir organik bağ olmamasına rağmen Renault Kiger ile çok fazla benzerlik olduğu hissini uyandırıyor.


Tam olarak şehir içi kullanım için tasarlandığı belli olan Punch, kutu gibi tasarımı ile bunu düşünmemize neden oluyor. Ön panjura ilginçlik katan Y şeklindeki tasvirlerin yanlarda da kullanıldığı otomobilde biraz daha  kaslı görünüm elde edilmesini sağlayacak olan omuz çizgilerinin kullanılmadığını görüyoruz.

Omuz çizgileri yok ama aracın daha güçlü görünmesini sağlamak amacıyla kapı altlarına büyük plastik korumaların olduğu bir tasarım tercih edilmiş. Bir dönem oldukça ilgi gören kapı açma kolunun C sütunu üzerine konumlandırılması Yeni Punch'ta da yer verilen bir detay. 


Arka tasarım özellikleri

Yeni Tata Punch'ın ön ve yan taraflarındaki heybetli görünüm, arkaya geçildiğinde yerini tam bir hayal kırıklığına bırakıyor. Arka tasarım kullanıcıları üzecek özellikler taşıyor. Daha ince ve zayıf görünen arka tasarımda en olumlu özellik ise arka camın bagajın üstünü tamamen kaplıyor olması. Özellikle dikiz aynasından arkadaki trafiği kontrol etmeyi kolaylaştıran bu detay aracın bu kısımda artı puan almasını sağlıyor. Bagajdaki marka logosunun altına konumlandırılmış geri görüş kamerasının tasarımı olumsuz etkilememesi de bir başka güzel ayrıntı olmuş. Arka tarafta en rahatsız edici tasarım tamponlarda bulunuyor. Köşelere geldikçe yukarıya doğru toplanan arka tarafta tekerlerin fazla görünmesi kötü bir manzara oluşturuyor.

Jant ve renk tasarım özellikleri

Jant ve araç rengi seçiminde aracın renkli kişiliğinin yansıtılmak istendiği dikkatlerden kaçmıyor. Standart olarak 185/70/15 kapaklı jant ve lastiklerle yola düşen Punch için en fazla 195/60/16 ebatlarında elmas kesimli alaşım jantlar tercih edebilirsiniz. Renk konusunda çift renk tercihi de dahil olmak üzere yedi farklı renk seçeneğiyle bu araca sahip olabilirsiniz.


İç mekan tasarım özellikleri

Yeni Tata Punch'ın iç mekanı sade ve göze hoş gözüken çizgiler barındırıyor. Kalabalık ve her şeyin karışık olmasından hoşlanmayanlar için çok şık bir tasarım olarak kabul edilebilir. En göze çarpan tasarım ise direksiyon simidinin işlevselliği ve görünümünde ortaya çıkıyor. Altı kesik olan bu direksiyon simidi üzerindeki fonksiyon tuşları araca ait tüm ayarlara ulaşabilmenizi sağlıyor. Direksiyonun oldukça sportif göründüğünü de belirtmek gerekir.

Direksiyon simidinin hemen arkasında 3,5 inç renkli yol bilgisayarının ve analog göstergelerin bulunduğu gösterge paneli yer alıyor. Tamamı sert plastik malzemeden yapılmış olan ön konsolun ortalarına geldiğimizde standart olarak sunulan 7 inç dokunmatik multimedya sistemini görüyoruz. Üzerinde harici bir tuş bulunmayan bu dokunmatik ekranın hassasiyetinin üst düzey olması oldukça iyi. Bu ekran üzerinden Apple CarPlay ve Android Auto özelliklerine erişebilirsiniz.


Ekranın hemen altına konumlandırılmış hava çıkışları ve onlara paralel uzanan konsol tasarımı oldukça şık görünüyor. Aracın klima kontrol sistemi oldukça basit olarak tasarlanmış. Bu panelden tek bölgeli manuel klimayı kontrol edebiliyorsunuz. İç mekanda yeterli derecede saklama gözü bulunuyor. Araçta bir adet 12 V soket girişi ile bir adet USB A girişi mevcut.

Arka yolcu bölmesinde ufak tasarımına rağmen yeterli baş ve diz mesafesinin bulunması dikkat çekici. İki yetişkinin rahat şekilde yolculuk edebileceği arka koltuklarda çocuk koltuğu takmanızı sağlayan ISOFIX bağlantı noktaları da oldukça kolay kullanılabilir şekilde tasarlanmış. Yeni Tata Punch, 366 litrelik bagaj hacmiyle sınıfında rekabetçi olabilecek bir konumda bulunuyor. 


Güvenlik ve sürücü yardımcı özellikleri

Şasisinde ve kaporta bağlantılarında yüksek mukavemetli çeliğin kullanıldığı Yeni Tata Punch, EuroNCAP testlerinden beş yıldız alabilmeyi başardı. Araçta yalnızca ön tarafta oturanlar için çift hava yastığı bulunuyor. Önlerde bağımsız, arkalarda ise sınırlı bağımsız torsiyon sisteminin kullanıldığı süspansiyonlar araca konforlu sürüş için yardımcı oluyor. Ön tekerlerde disk, arka tekerlerde ise kampana fren sisteminin kullanılması bu küçük aracı güvenli olarak yavaşlatma ve durdurmada yeterli düzeyde.

Bu sınıftaki bir araçta ilk defa sunulan "Fren Salınım Kontrolü" ile acil fren durumlarında aracın savrulmasını önleyen özel bir ABS sistemi devreye giriyor. Virajlı yollarda kör noktaları aydınlatan "Viraj Aydınlatmalı Sis Farıgüvenliği artırıcı bir sistem olarak kabul edilebilir.

Motor ve şanzıman özellikleri

Yeni Tata Punch'ta ilk etapta 1.2 Revotron 3 silindirli bir motor seçeneğinden başka bir alternatif bulunmuyor. Aracın dizel ya da hibrit seçenekleri uzunca bir süre üretim planında olmayacak. Sahip olduğu motor seçeneği ile 86 Hp güç ve 113 N.m tork üretiyor. Bu motor 5 ileri ya da 5 ileri otomatik şanzıman ile kontrol edebilirsiniz. Aracın 1000 kg olan ağırlığıyla yakıt tüketimi ya da performans konusunda bir sıkıntı olacağı düşünülmemelidir. 
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section