Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Yüzyılın beyin cerrahı Prof. Dr. Gazi Yaşargil'in hayatı ve başarıları

Prof. Dr. Gazi Yaşargil, 6 Temmuz 1925 tarihinde babasının kaymakam olarak görev yaptığı Diyarbakır'ın Lice ilçesinde dünyaya geldi. Annesi Karadeniz'li olup babası Ankara'nın Beypazarı ilçesi nüfusuna kayıtlıdır. Lise hayatını Ankara Atatürk Lisesinde tamamlamıştır.


Tıp eğitimine 1943 yılında Ankara Üniversitesi'nde başlayan Yaşargil, 1944 yılında Almanya'ya giderek Friedrich Schiller Üniversitesi'nde tıp eğitimini sürdürdü. Almanya'da 2. Dünya Savaşı'nın etkileri çok fazla hissedildiği için 1945 yılında oradan da ayrılarak İsviçre'deki Basel Üniversitesi'ne geçti ve 1949 yılında buradan mezun oldu. 

1950 ve 1953 yılları arasında genel cerrahi, dahiliye, psikiyatri, ve nöroloji alanlarında asistan olarak çalıştıktan sonra Zürich Üniversitesi Beyin Cerrahisi Kliniğinde uzman olarak çalışmaya başladı. Zürich Üniversitesinde çalışmaya devam ederken 1960'ta doçent, 1965'te profesör, 1973'te ise ordinaryüs profesör unvanlarını aldı. 

Bilimsel çalışmaları sırasında parkinson hastalığı ve vücutta beyin hasarıyla oluşmuş hareket bozukluklarının tedavisine yönelik çok önemli ameliyatlar yaptı. Aynı üniversitede görev yapan fizyoloji profesörü Oscar Wyss'iin destekleriyle dünyada ilk olarak yüksek frekanslı koagülasyon tekniğini fizyolojik rahatsızlıkların tedavisi amacıyla kullanan kişi oldu. 


1965 yılının Ekim ayında Amerika'da bulunan Burlington Vermont Üniversitesi bünyesinde hayvanlar üzerinde mikrovasküler cerrahi üzerine çalışmalara başladı. 1966 yılının Aralık ayına kadar yürüttüğü çalışmalarında bu tekniğin ilk defa hayvanların beyin damarlarında uygulanmasını sağladı. 1967 yılında Zürich kliniğinde yatan ve 3 atar damarı tıkalı olan bir hastaya yeni atar damar naklini gerçekleştirdi. 

Mikro tekniği ve omurilik yollarının açılması tekniğini beyin ve omurilik cerrahisinde ilk olarak kullandı. Mikronöroşirurji alanıyla ilgili 8 adet kitap yayınladı. 1994 yılının Ekim ayında Amerika'nın Little Rock şehrinde bulunan Arkansas Üniversitesinde profesör olarak görev yaptı. ABD'de ilk mikronöroşirurji merkezinin kuruluşunda etkin rol aldı. Prof. Dr. Gazi Yaşargil "Yüzyılın Beyin Cerrahı" ve "Tıp Tarihine Geçen 50 Hekimden Biri" unvanlarının sahibidir.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section