2 hafta önce resmi olarak tanıtılan ve Toyota'nın % 100 elektrikli olarak dünyanın tamamında piyasaya sunmayı planladığı bZ4X modelinin şirket tarafından en ince detaylarına kadar açıklanan teknik özelliklerini yazımızın devamında okuyabilirsiniz..
Dünyadaki en büyük otomobil üreticilerinden biri olan Toyota tarafından tamamı elektrikli olan bZ4X modelinin tanıtılması, EV araçlar dünyasında yeni bir heyecana yol açtı. 2021 yılı başında duyurulan konsept ürüne sadık kalınarak tasarım ve teknoloji geliştirmeleri yapılan bu araç, Toyota'nın tamamı elektrikli ilk modeli olma özelliği taşıyor. Modele verilen ismin hikayesi de bir hayli ilginç. Model ismindeki "bZ" nin açılımı "Beyond Zero", "Sıfırın Ötesinde" anlamına geliyor. Şirketin gelecekteki araçları için de aynı ön eki bir alt marka olarak kullanması ön görülüyor.
bZ4X, RAV4 modelinden esintiler taşıyor olsa da görüntüsü çok daha fütiristik çizgilere sahip. Araç, RAV 4'ün geleceğe yolculuk edip, o devrin özelliklerini alarak geri dönmüş hali gibi duruyor. Araç, Toyota'nın gelecekte üreteceği elektrikli araçları için Subaru ile birlikte hayata geçirdiği e-TNGA platformunda hayat buldu.
bZ4X'in iki versiyonu olacak
Aracın elektrik motoruna güç sağlayacak olan 71.4 kWh kapasiteye sahip yüksek yoğunluklu bataryası tam dolu haliyle araca 450 km'lik bir menzil imkanı sunacak. Marka bilinirliği ve kalitesinin yanında bu menzil değerinin tatmin edici olması araca ilginin garantisi olacak.
bZ4X'in önden çekişli versiyonunda 150 kW elektrikli motordan alınan güç kullanılarak 0-100 km/s hızlanması 8.4 saniyede gerçekleştiriliyor. Bu motor, aracın 204 PS güç ve 265 Nm tork değerlerine sahip olmasını sağlıyor. bZ4X'in dört çeker versiyonu ise 217.5 PS güç ve 336 Nm tork değeriyle 0-100 km/s hızlanmasını sadece 7.7 saniyede gerçekleştirebiliyor.
Toyota bZ4X, tek pedallı kullanım özelliğiyle fren pedalı barındırmıyor. Yavaşlamak istediğinizde gaz pedalından ayağınızı çekmeniz yeterli olacak. Frenlemenin bu şekilde sağlanacak olması maksimum enerji tasarrufu anlamına geliyor. Model ismindeki "bZ" nin aslında ne anlama geldiğini bu frenleme jenerasyonundan çok daha iyi anlıyoruz.
Araçta bulunan batarya, 10 yıl ya da 240 bin kilometrenin sonunda dahi %90 performans sağlayacak şekilde geliştirildi. Bu değerler, geleceğin otomobillerinde en büyük problem olan bataryanın kullanım ömrü konusunda teknolojinin hangi düzeylere ulaştığının da güzel bir göstergesi olsa gerek. Toyota bZ4X kullanıcılar, bataryayı düşünmeden keyifli sürüşler yapabilecekler. Araç bataryası verimli ve etkili ısıtma tekniği sayesinde çok düşük hava sıcaklıklarında bile özelliğinden hiç bir şey kaybetmeyecek. Ayrıca 150 kW hızlı şarj sistemi ile 30 dakikada % 80 doluluğa ulaşabilen bataryası kullanım kolaylığı sağlıyor.
bZ4X'in diğer özellikleri
Aracın bataryası şasiye ayrılmaz bir parça olarak monte edildi. Opsiyonel olarak araca güneş panelleri ekleterek yıllık 1800 km'lik yol aldıracak kadar bir enerjiyi de güneşten sağlama imkanı bulunuyor. Bataryanın konumlandırıldığı yer de aracın alçak ağırlık merkezi oluşmasını sağlamış. Bu sayede yol tutuş güvenliği ve kusursuz sürüş en üst düzeye çıkarılmış durumda.
Araç, dış tasarım olarak heybetli bir görünüme sahip. İç tasarımında da Toyota mühendislik kalitesinin detayları hemen dikkat çekiyor. Kabin içerisinde hem ön hem de arka diz mesafelerinin çok geniş tutulmuş olması, 450 litrelik bagaj hacmi, konsol ve multimedya özelliklerinde sunulan kalite ve teknoloji bu aracı hem iç hem de dış özellikleri açısından üstün bir yere konumlandırıyor. Aracın 2022 yılının ortalarında satışa sunulacağını ancak, ülkemize 2023 yılında gelebileceğini de belirtmekte yarar var.