Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Soyu tükendi mi bilinmiyor - Anadolu Parsı


Anadolu parsı, Orta Doğu'da ve Asya'nın batı kesimlerinde yaşayan İran parsı ile çok yakın akraba olan bir kedidir. Baş-kuyruk ucu arasındaki mesafesi 230 cm olan Anadolu parsı doğal ortamında 20 yıl kadar yaşam süresi ve 45-70 kg ağırlığa sahiptir. Yaşadığı bölgelerde besin zincirinin en tepesinde bulunan bu yabani kedi türü yaban domuzu, yaban keçisi, geyik ve ufak memelileri avlayarak beslenir.

Ülkemize özgü endemik bir canlı olan Anadolu parsının soyunun tükenip tükenmediği net olarak bilinmemektedir. Geçmişte çok sayıda bireyin ülkemizin Doğu Anadolu ve Doğu Akdeniz bölgelerinde yaşadıkları bilinmektedir. İnsanların tarım arazisi açmak için bu canlıların yaşam alanlarını yok etmeleri yüzünden bu canlılar insanların yaşam alanlarına girmek zorunda kalmışlar ve avlanma ve zehirlenme nedeniyle soyları tükenmiştir. Son bireyin 1974 yılında Ankara'nın Beypazarı ilçesinde vurularak öldürülmesiyle neslinin tamamen tükendiği kabul edilmiştir.

Türkiye'de yaşayıp yaşamadığı halen netlik kazanmayan Anadolu parsına ilişkin Mayıs 2021'de yayınlanan bilimsel bir çalışmada Şırnak'ta bulunan Cudi Dağı bölgesinde kurulan fotokapanlarda aynı bireye ait 2018 ve 2019'da çekilen görüntüler bu canlının yurdumuzda neslini devam ettirdiği yönündeki umutları tekrar yeşertti.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section