Sallanan yosunların ilham verdiği nanojeneratörler


Deniz yüzeyinin altında dalgalarla sağa sola hareket eden deniz yosunları pek çoğumuz için doğal bir güzellik olmaktan öte geçemez. Oysa fizik bilimiyle uğraşan her insanın aklında hemen hareket ve enerji fikri canlanmaya başlar. Özellikle karbon enerjisine bağımlı olduğumuz bir dünyada çevreci ve yenilenebilir enerji kaynaklarından maksimum düzeyde yararlanabilmek için bilim insanları sürekli olarak fikir üretirler. Çin'in Dalian Denizcilik Üniversitesi'nde görevli bilim insanları da deniz altındaki yosun haraeketine benzer bir düzenek kurarak nanojenaratörlerden enerji toplamayı başardılar. 

Minyi Xu ve Zhong Lin Wang adlı bilim insanklarının liderlik ettiği bir ekip tarafından geliştirilen deniz yosunundan ilham alan bu triboelektrik nanojeneratör TENG olarak adlandırılıyor.TENG'ler etkileşim içinde oldukları başka bir malzemeden ayrıldıktan sonra bir malzemede elektrik yükünün biriktiği triboelektrik etkiden yararlanır. Yünlü kazağınızı çıkarırken ya da bir balonu saçınıza sürdüğünüzde oluşan statik yükten sorumlu olan şey triboelektrik etkiden başka bir şey değildir.


Geliştirilen özel cihazda 38 x 76 mm ebatlarındaki iki farklı tür polimerden yapılmış bir çift şerit arasına ince bir gözenekli sünger tabakası sıkıştırılır. Bu şeritlerin her ikisi de iletken bir mürekkeple kaplanmıştır ve sünger, aralarında bir hava boşluğu oluşturmaya yarar. Düzeneğin tamamı su geçirmez bir bantla kaplanır. Ortaya çıkan TENG, nispeten zayıf bir su altı akıntısında bile ileri geri bükülür. Düzenekte bulunan iki farklı polimer şerit, süngerin içinden geçerek aralıklı olarak birbirleriyle etkileşirler ve bu süreçte bir elektrik akımı üretilir. Yapılan dalga tankı testlerinde, denizlerde kullanılan sensör gibi bazı düzeneklerinin ihtiyacı olan enerjinin bir kaç TENG kullanılarak karşılanabileceği ortaya konulmuş oldu.

Tags :-

Yorum Gönder

0 Yorumlar