Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Pazarlık yapma geleneği tarih olmak üzere

Modern çağın alışveriş alışkanlıkları binlerce yıldır süregelen pazarlık geleneğimizi tarihe gömmek üzere. Marketlerde ve modern yöntemlerle satış yapan mağazalardan yaptığımız alışverişlerde hiç pazarlık yapamadan etiket fiyatlarını ödeyerek ayrılıyoruz.

Pazarlık yapmak ne demektir?

Zincir marketler ve barkodlu satış yapan işyerleri nedeniyle geçmişte insanların övünç kaynağı olan "pazarlık yeteneği" artık zincir dışında ticaret hayatını devam ettirmeye çalışan küçük esnafla kısıtlı kalmış durumda.

Daha binaların çok katlı olmadığı, yakın komşular arasındaki gönül mesafelerinin de yakın olduğu dönemlerde çarşıda pazarda bir ürünü almak için kıyasıya pazarlıklar yapılırdı. Bu kültürdeki tek amaç fiyatı ucuzlatmak değildi. Aynı anda bir-iki lafın beli de kırılırdı pazarlık sırasında. Kim evlenmiş, kimin cenazesi var, kimin evinde hasta var gibi soruların cevapları bugünkü sosyal medyadan daha etkili olan esnaflar ve müşteriler arasında karşılığını bulurdu. Samimi ve dostane ilişkilerin ışığında pazarlığın keyfi de bir başka olurdu.

Pazarlık kültürünü ne yok etti?

Teknolojinin sürekli gelişim içinde olması alışveriş sürecinin hızlanmasını ve kolaylaşmasını sağlasa da pazarlık kültürünün yok olma noktasına gelmesine neden oldu. Barkod sistemi sayesinde artık neredeyse hiç bir fiziki mekanda pazarlık yapma şansımız kalmadı. Eskiden bir ürünün en ucuzunu bulmak için çok sayıda esnaf gezilir, ayak üstü pazarlıklar yapılır ve en ucuz veren esnaftan alışveriş yapılırdı. Şimdilerde ise bir kaç tıkla en ucuzu satan "internet dükkanlarını" önümüze getiren web siteleri mevcut. Alışverişi tamamlamak ve ürünün elimize ulaşması pazarlıksız şekilde sadece bir kaç tık ötemizde.

Gençler pazarlık yapmaktan habersiz

Gençler alışverişi işlerinin çoğunu internet üzerinden ya da modern ticareti benimsemiş mağazalardan yaptıkları için pazarlık kavramından habersizler. Zamanın kısıtlı olduğunu söyleyen de var dışarıdaki klasik esnaftan alışverişi çağ dışı gören de. Gençlerimiz, "pazarlık sünnettir" dediğinizde her iki kelimenin birlikte ya da ayrı ayrı ne anlama geldiğinden bile habersiz durumdalar. 

İnternet çağının öncesindeki genç ve yetişkinler ise pazarlık geleneğini sürdürmek ve kültürü korumak için süslü camlar arkasına gizlenmiş dünyadan uzaklaşıp çarşı pazar gezerek nostalji yaşıyorlar. Söylenilen pazarlık sözleri belli kalıplar içeriyor...
  • - Pazarlık sünnettir yap bir şeyler.
  • - Bir indirim yap ki ayağımız alışsın.
  • - Benden kâr etmesen ne olur?
  • - Bana en son ne olur?
  • - Bak ilk olarak bu dükkana girdim yap bir güzellik.
  • - Çevrem geniştir, çok müşteri getiririm sana.

Bu sözlerle pazarlığa başladığınızda eğer karşınızda pazarlık kültürüne hakim bir esnaf varsa  güzel bir indirim alma şansınız yüksek demektir. Satıcı bir fiyat vermeden sakın siz fiyat teklifi vermeyin. Pazarlıkta abartıya kaçmayın ve karşılıklı rızayı gözetin. En güzel ticaret, alıcının kazıklanmadığı, esnafın da zarar etmediği ticarettir.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section