Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Netbook İle Laptop Arasındaki Farklar Nelerdir?

Netbook, hafif, küçük ve ucuz dizüstü bilgisayarların oluşturduğu taşınabilir bilgisayar kategorisine verilen isimdir. Netbooklar geleneksel dizüstü bilgisayarlardan bir çok farklı yönleriyle ayrılırlar. Sizlere bu yazımızda netbook ile laptop arasındaki özellik ve kullanım farklılıklarından bahsetmeye çalışacağız.


Netbooklar ufak boyutludur. Örneğin 13.3 inç boyutlarındaki bir dizüstü bilgisayar, laptoplar arasında çok küçük boyutlu olarak kabul edilirken 12 inç boyutundaki bir netbook ise kendi kategorisinde büyük boyutlu olarak kabul edilir. Netbooklar genelde 10 inç boyutunda ekranlara sahiptirler. Netbookların bir diğer genel özelliği ise hafif olmalarıdır. Pahalı ve teknolojik bir laptop 1,5 kg ağırlığa sahiptir. Bu ağırlık laptoplar için hafif sayılsa da bir netbook için ortalamanın üzerinde bir ağırlığının olduğu anlamı taşır. Çünkü netbooklar genel olarak 1,5 kg'dan daha düşük ağırlığa sahiptirler.Netbooklar klasik dizüstü bilgisayarlara göre daha ucuzdurlar. Ucuz bir laptopa ödediğiniz para ile ortalamanın üzerinde özelliklere sahip bir netbook sahibi olabilirsiniz. 

Netbooklar laptoplara göre daha uzun bir pil ömrüne sahiptir. Çoğu netbook Intel'in bir kaç watt güç tüketimine sahip atom işlemcilerini kullanır. Ayrıca küçük boyutlu ekranları daha az güç tüketir. Böylece bir laptop 2 - 3 saat pil ömrüne sahipken bir netbookun pili 7 saat kadar dayanabilir. Yukarıda saymış olduğumuz özellikler netbookların laptoplara göre avantajlı yönleridir. Netbookların dezavantajlı oldukları yönler de mevcuttur.  

Netbooklar laptoplara göre daha düşük performans gösterirler. Bu nedenle çok işlemci gücü ya da bol bellek gerektiren uygulamaları ve oyunları çalıştırmakta sıkıntı yaşatırlar. Ayrıca ekran boyutunun küçük olması karmaşık dokümanlarla ya da birden fazla açık pencerede çalışırken güçlük yaşanır. Elbette küçük boyutlu netbookların klavye sistemi de küçüktür. Laptoplardaki büyük boyutlu klavyedeki rahatlığı netbooklarda bulamayız. Yine boyut sınırlamalarından kaynaklı olarak pek çok netbookta bir optik sürücü bulunmaz. 

Netbooklar sınıflandırma olarak laptoplara benziyor olsalar da avantajlı ve dezavantajlı yönleriyle onlardan ayrılırlar. Sürekli yanınızda taşıyabileceğiniz, internette gezinti ya da e-posta gibi görece daha basit işeri gerçekleştirebileceğiniz, düşük fiyatlı taşınabilir bir bilgisayar arıyorsanız netbook almayı düşünebilirsiniz. Büyük ekran gerektirecek karmaşık işlemler, yüksek işlemci gücü isteyen programlar ve oyunlar için kullanacaksanız, pil ömrü, taşınabilirlik gibi dezavantajları önemsemiyorsanız netbook yerine dizüstü bilgisayar almayı düşünebilirsiniz.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section